USA forbereder kriseplan

Seks dager før fristen for å heve gjeldstaket fortsetter republikanere og demokrater tautrekkingen om hver sine sparepakker. Nå forbereder de en kriseplan.

USA-DEBT/OBAMA President Barack Obama speaks in a prime-time address to the nation from the East Room of the White House in Washington

Barack Obama prøver fortsatt å bli enig med Kongressen om budsjettkrisen.

Foto: POOL / Reuters

Planen går ut på hvilke utgifter som skal prioriteres og hvilke regninger som skal betales om USA ikke kan fortsette å låne penger for å finansiere budsjettet, sier talsmann for Det hvite hus, Jay Carney.

Carney ville ikke gi flere detaljer om arbeidet, og han ville heller ikke si noe om hvilke utgifter som blir betalt og hvilke som ikke blir betalt.

I stedet sa han at han har tillit til at Kongressen til slutt vil komme til en løsning slik at gjeldstaket kan heves.

– Fordi konsekvensene er så store og fordi det amerikanske folk så tydelig ønsker en løsning, har jeg tillit til at Kongressen klarer å finne det nødvendige kompromisset.

Underskudd på 1.500 milliarder dollar

USA låner 125 milliarder dollar i måneden for å finansiere et underskudd som år om annet ligger på rundt 1.500 milliarder dollar.

I august har USA store regninger som må dekkes, blant annet 30 milliarder dollar i sosialhjelp og store beløp i renter på statsgjelda.

Om ikke USA kan fortsette å låne, må myndighetene velge hvilke utgifter som skal betales med de inntektene som kommer inn fra andre hold.

De fleste eksperter regner med at renter på statsgjelda står øverst på listen, slik at USA unngår å misligholde gjelda.

Skal straks stemme

Torsdag skal Representantenes hus stemme over et forslag som den republikanske presidenten i Huset, John Boehner, har utarbeidet for en spareplan og en heving av gjeldstaket i to omganger.

Men forslaget er dødt i utgangspunktet. For det første har det ingen mulighet for å bli vedtatt i Senatet, og for det andre har president Barack Obama gjort det klart at han vil nedlegge veto.

– Hele verden ser mot Kongressen, skrev de 53 demokratiske senatorene i et brev til Boehner der de ga uttrykk for at hans forslag vil gjøre mer skade enn godt for USA.

Demokratene på sin side støtter opp om en plan som er utarbeidet av flertallslederen i Senatet, senator Harry Reid. Men den har trolig ingen sjanse i Representantenes hus, der Republikanerne har flertall.

Reid manøvrerer

I lys av den totalt fastlåste situasjonen jobbet politikere fra begge siden i kulissene for å finne fram til et kompromiss begge kan godta og som kan vedtas innen 2. august.

Reid har oppfattet at Boehner til tross for sin høylytte retorikk er sårbar for opprør i egne rekker fra Tea Party-aktivister som ikke tror det er krise om gjeldstaket ikke heves, og som derfor ikke godtar innrømmelser til Demokratene.

Reid manøvrerer derfor for at hans forslag skal bli det siste alternativet som står igjen av alle forslagene som verserer. Derfor vil han drøye en avstemning om sitt forslag til det er det eneste som er igjen.

Reids forslag innebærer en innsparing på 2.700 milliarder dollar over ti år og en heving av gjeldstaket til etter valget i 2012. Han håper det til slutt blir vedtatt, med enkelte endringer for å tilfredsstille flertallet av republikanerne.

Uro i markedene

Selv om det blir en avtale i siste liten kan uroen omkring den lange og kompromissløse striden føre til at de internasjonale kredittvurderingsbyråene mister tillit til politikernes evne til å styre og senker USAs kredittverdighet.

Det ville føre til økte renter på USAs statsgjeld og dermed også økt statsgjeld, og i sin videre konsekvens til økte boliglån og billån for forbrukerne.

Markedet viser allerede tegn til sviktende tillit. Onsdag var den verste dagen på New York-børsene på flere måneder.

– Markedet begynner å bli alvorlig bekymret for at det går mot mislighold av gjelda. Jeg tror ikke det skjer, men er vi på vei mot en nedgradering? Den muligheten øker for hver dag, sier analytikeren Peter Cardillo.

SISTE NYTT

Siste nytt