Hopp til innhold

USA endrer ordbruk om israelske bosetninger

USA: – Nye israelske bosetninger kan være «til liten hjelp» for fredsprossesen

Den israelske bosetningen Ramat Shlomo utenfor Jerusalem

SLÅR AN TØFFERE TONE?: Det kan se ut som om Trump-administrasjonen skjerper retorikken mot Israels bosetningspolitikk. Denne bosetningen, Ramat Shlomo, ligger på palestinske områder utenfor Jerusalem.

Foto: AHMAD GHARABLI / AFP

Utvidelsen av israelske bosetninger kan være «til liten hjelp» for å oppnå fred mellom Israel og palestinerne, sier Det hvite hus.

Uttalelsen regnes som et varsel om at Trump-administrasjonen ikke vil være like velvillig innstilt overfor Israel og bosetningspolitikken som antatt. Donald Trump har tidligere antydet en mykere linje overfor bosetningene, som brorparten av det internasjonale samfunnet anser som ulovlige.

Samtidig sier talsmann Sean Spicer at Trump-administrasjon ikke tror det er et hinder i seg selv at det finnes bosetninger, men sier samtidig at den «ikke har tatt offisielt stilling til bosetningsaktiviteten».

Trump har antydet en mykere linje mot bosetningene på den israelskokkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem, som brorparten av det internasjonale samfunnet anser som ulovlige.

Den nye ordbruken i nattens uttalelse står i skarp kontrast til det teamet til Trump tidligere har sagt om hans syn på Israel:

Les mer her: Trump-rådgiver: «Bosetninger ikke til hinder for fred»

Videre står det i uttalelsen at president Donald Trump håper å oppnå fred i Midtøsten og at han gleder seg til fortsatte samtaler, også med Benjamin Netanyahu.

Den israelske statsministeren kommer på besøk til Washington 15. februar.

Netanyahu har sagt at han vil etablere den første nye bosetningen på Vestbredden på over to tiår "så snart som mulig".

De nye uttalelsene fra USA kan vekke reaksjoner blant konservative og høyreorienterte isralelske politikere. Det var forventet at Donald Trump ville være langt mer positiv til nye israelske bosetniger.

Planlegger nye bosetninger

Siden Trump kom til makten har Israel godkjent en rekke nye bosetninger. Nylig ble planer for 3.000 av de omstridte boligene kjent.

Kritikere sier utbyggingen av bosetningene vil gjøre en tostatsløsning umulig.

Tanken om fredelig sameksistens mellom Israel og en selvstendig palestinsk stat har ligget til grunn for tiår med innsats for å få i stand varig fred i området.

Det er også ting som kan tyde på at Trump ikke lenger har like mye hastverk med å flyte USAs ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem. Mange presidentkandidater har lovet dette tidligere, men så endret mening når de inntar Det hvite hus, av frykt for å øke spenningen i regionen.

SISTE NYTT

Siste nytt