NRK Meny
Normal

USA ender tiårig boikott av indisk minister

USA har endt en 10 år lang boikott av kontroversielle Narendra Modi, mannen som antas å bli Indias neste statsminister.

MODI

Narendra Modi ble i fjor valgt til frontfigur i Indias største opposisjonsparti BJP. Han beskyldes for å ha vært delaktig i en massakre av muslimer i 2002, og USA og flere vestlige nasjoner har boikottet ham i nesten ti år.

Foto: SAM PANTHAKY / Afp

Ifølge AFP møtte USAs ambassadør til India, Nancy Powell, torsdag Modi i hans kontorer i den vestlige staten Gujarat, hvor han er førsteminister. De to tok hverandre i hånden før de gikk inn til et møte bak lukkede dører.

Narendra Modi er en kontroversiell skikkelse i India.

Hans mål er å «befri» India fra det regjerende Kongresspartiet, og fronter opposisjonspartiet Bharatiya Janata Party (BJP) i det forestående valget i India. Modi har i mer enn ti år vært førsteminister i delstaten Gujarat og er kjent som en kontroversiell politiker og en kompromissløs hindunasjonalist.

Boikottet etter massakre

Grunnen til at USA har boikottet Modi, og også nektet han innreise til USA i nesten ti år, er at politikerne beskyldes av menneskerettighetsgrupper for å bevisst ha vendt det døve året til «massakren i Gujarat» i 2002. Opp til 2.000 mennesker, de fleste muslimer, ble drept under uroligheter i denne byen, som er hovedstad i delstaten Gujarat, der Modi var førsteminister.

Modi selv har nektet for at han gjorde noe galt, og en senere etterforskning har frikjent ham for skyld, selv om en av hans tidligere ministre fikk livstid i fengsel for å ha oppfordret drap på 97 muslimer under de samme urolighetene.

USA gjør nå det samme som flere europeiske land og Australia, og gjenoppretter kontakt med mannen som ligger an til å bli Indias neste statsminister.

Leder meningsmålinger

Indias nåværende statsminister, Manmohan Singh, varslet i januar at han går av etter valget senere i år. Det ventes at han vil vike plass for sin partifelle Rahul Gandhi, hvis Kongresspartiet vinner valget.

Men meningsmålinger viser at det er høyst usikkert om velgerne vil gi Kongresspartiet mandat til en tredje regjeringsperiode på rad. Valget må holdes innen utgangen av mai, og BJP ligger ifølge målingene an til å overta makten.

Singh advarte tidligere i år mot å gi Narendra Modi regjeringsmakt.

– Det ville være en katastrofe for landet å ha Narendra Modi som statsminister, sa han.

Singh ga Modi ansvaret, om ikke den direkte skylden, for «massakren i Gujarat».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt