USA brukte megabombe i Afghanistan

USA har brukt sin største konvensjonelle bombe under et angrep i Afghanistan. Målet var tunnelsystemer som brukes av IS-krigere. 36 IS-medlemmer skal være drept.

Megabombe slippes over Afghanistan

11 TONN TNT: Her er bildene som viser Mother of All Bombs idet den enorme, amerikanske bomba treffer Afghanistan. BU-43 har en sprengkraft på 11 tonn TNT.

Det er det amerikanske forsvarsdepartementet som opplyser at bomben med betegnelsen GBU-43 ble brukt. Hendelsen ble også omtalt av pressetalsmann i Det hvite hus, Sean Spicer, på en pressebrifing i ettermiddag:

– Klokken 19 lokal tid i går kveld brukte USA en GBU-43. Det er et stort, kraftig våpen. Målet var tunnelsystemer som brukes av IS-krigere. USA tar kampen mot IS på det største alvor, og det er viktig å nekte dem plass til å operere, sa Spicer.

EN GBU-43/B på Eglin Air Force Base, Florida.

ENORM: GBU-43 er rundt 10 meter lang og har stabiliserende finner som foldes ut for å gjøre den mer stabil i lufta.

Foto: Wikimedia Commons

Hevder ingen sivile ble drept

Fredag morgen melder afghanske myndigheter at bomben skal ha drept 36 IS-krigere.

– Ingen sivile ble drept og kun basen som IS brukte til å angripe andre deler av provinsen ble ødelagt, sier Dawlat Waziri, talsperson for afghanske myndigheter.

Opplysningen er ikke bekreftet fra andre kilder.

Ifølge USAs president Donald Trump var angrepet «veldig, veldig vellykket», skriver nyhetsbyrået AP.

Det er første gang i historien at bomben er brukt i et angrep.

– Bomben har stor psykologisk effekt. Den ble laget for å være så kraftig at den skremte vannet av motstanderne, sier oberstløytnant Geir Ødegaard ved Forsvarets høgskole til NRK.

USA brukte megabombe i Afghanistan - arkivbilder på bombetype

DØDELIG KRAFT: Videoen er fra en tidligere test av «Mother of all bombs».

Skal få huler til å kollapse

Det amerikanske flyvåpenet kaller bomben for Massive Ordnance Air Blast, forkortet MOAB. Bomben ble opprinnelig utviklet i forkant av den amerikanske invasjonen av Irak i 2003.

Forkortelsen har gitt opphav til kallenavnet «Mother Of All Bombs», eller «alle bombers mor» på norsk.

Målet for gårsdagens angrep var et hulesystem som brukes av IS i Nangarhar-provinsen i Afghanistan.

– Hele poenget med MOAB er å skape et overtrykk, sier Dr Adam Lowther, direktør ved US Air Force's school of deterrence til Business Insider. Lowther sier at overtrykket forårsakes av at bomben detoneres i lav høyde over målet. Slik knuser den tunneler og bunkerser under bakken.

Lowther understreker at den er langt fra en atombombe og mener bruken av den ikke betyr noen opptrapping av konflikten i Afghanistan.

Laster kart, vennligst vent...

En av de største «vanlige» bombene som finnes

BU-43 har en sprengkraft på 11 tonn TNT. Til sammenligning hadde atombomben som USA slapp over Hiroshima 6. august 1945 en sprengkraft på mellom 13 og 16 kilotonn TNT, altså over 1000 ganger mer.

På tross av kallenavnet «Mother of all bombs» er altså GBU-43 som "småtterier" å regne sammenliknet med en atombombe.

Store, konvensjonelle bomber er for så vidt ikke helt nytt. Under 2. verdenskrig brukte de allierte en 10-tonns bombe som gikk under navnet «Grand Slam» og «Ten Tonn Tess». Bombetypen ble blant annet brukt under angrep på tyske ubåt-bunkre.

På slutten av 40-tallet utviklet amerikanerne også en «jordskjelvbombe» med typebetegnelse T-12. Denne veide nesten 20 tonn.

Trumps talsmann Spicer med uttalelse om bombeangrepet i Afghanistan

SISTE NYTT

Siste nytt