USA ber om hastemøte i Sikkerhetsrådet

USA ber om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd etter at bombekastergranater ble skutt mot Israel tirsdag.

ISRAEL-PALESTINIANS/SIRENS

En granat fra Gaza eksploderte i nærheten av en barnehage på den israelske siden og førte til skader på veggene. Heldigvis hadde ikke barna kommet til barnehagen da granaten rammet i morgentimene.

Foto: AMIR COHEN / Reuters

– Sikkerhetsrådet bør være rasende og reagere på denne voldshandlingen rettet mot uskyldige israelske innbyggere, og de palestinske lederne må bli holdt ansvarlige for hva de tillater at skjer i Gaza, sier USAs FN-ambassadør Nikki Haley.

Hastemøtet skal ifølge USA finne sted onsdag.

Oppfordrer verden til å fordømme angrep

Militante palestinere på Gazastripen avfyrte minst 50 raketter og bombekastere mot den sørlige delen av Israel på tirsdag. Ifølge nyhetsbyrået AFP er dette det kraftigste angrepet siden Gaza-krigen sommeren 2014. Den krigen varte i 50 dager og var en eskalering av den pågående konflikten mellom Israel og Gaza.

Israel oppfordrer regjeringer over hele verden til å fordømme dagens angrep. Ifølge den israelske hæren ble tre soldater lettere såret i angrepet.

Utenriksdepartementets talsperson Emmanuel Nahshon sier den israelske regjeringen forventer at «beslutningstakere i hele verden» kommer med en unison fordømmelse av terrorangrepene.

Kraftige reaksjoner

Emanuela Giaufret som er EU sin utsending til Israel, tvitret tirsdag formiddag at «denne typen angrep er fullstendig uakseptabelt og må fordømmes uten forbehold».

Laster Twitter-innhold

Han får støtte av Irlands utenriksminister Simon Covenely, som tvitrer at «denne volden anført av Hamas undergraver den palestinske saken og er kontraproduktiv for politiske fremskritt».

Laster Twitter-innhold

De fleste angrepene fra bombekastere ble fanget opp av deres forsvarssystemer. Én granat eksploderte imidlertid i nærheten av en barnehage og forårsaket materielle skader, ifølge en militærtalsmann.

Rask til å svare

Ikke uventet var Israel i dag rask til å svare. Det israelske militæret gjennomførte mer en 35 luftangrep på syv ulike steder over Gazastripen bare timer etter palestinernes angrep.

Minst tre baser tilhørende den militante islamistbevegelsen Hamas og den mindre militsen Islamsk jihad ble ifølge øyevitner truffet.

Det israelske militæret slo til mot det de mener er en av Hamas sine terrortunneler hvor mat, drivstoff og varer overføres til Gaza.

Det er uklart om noen ble drept eller såret i luftangrepene, men Hamas bekrefter at bare «motstandsbaser» ble truffet.

Første angrep siden demonstrasjonene i mars

Ifølge BBC skal Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman ha sagt at «Hamas og Islamsk jihad har allerede betalt en stor pris og nå kommer regningen».

Islamsk jihad truet tidligere denne uka med å svare på et israelsk stridsvognangrep der tre av gruppas krigere ble drept.

Granatangrepet tidlig tirsdag morgen er det første siden de store demonstrasjonene startet på Gazastripen 30. mars.

Israelske soldater har de siste ukene skutt med skarpt mot ubevæpnede demonstranter på Gazastripen, og over 100 palestinere er drept. Flere tusen er i tillegg såret av israelske skarpskyttere på andre siden av det tungt bevoktede grensegjerdet siden slutten av mars.

Hamas ansvarlig

Ingen raketter eller granater er blitt avfyrt fra Gazastripen mot Israel i løpet av de nesten to månedene med demonstrasjoner, og ingen israelere er drept i området i perioden.

Israel forsvarer drapene på ubevæpnede demonstranter og sier reaksjonen er nødvendig for å beskytte israelere fra palestinske angrep.

Gazastripen styres av Hamas, og Israel holder den palestinske islamistbevegelsen ansvarlig for alle angrep.

Enklavens to millioner innbyggere har i over ti år vært underlagt en streng israelsk blokade, og den humanitære situasjonen blir stadig mer alvorlig.

SISTE NYTT

Siste nytt