NRK Meny
Normal

USA ber igjen Norge bidra

USAs forsvarsminister Robert Gates har skrevet et brev til den norske regjeringen der han ber Norge øke sitt styrkebidrag til den mest urolige delen av Afghanistan.

Robert Gates

Gates presser sine allierte, mener mange i NATO-kretser.

Foto: HYUNGWON KANG / REUTERS

Amerikanerne mener det er nødvendig med minst 3500 nye soldater i sør for å sikre fremgang i kampen mot Taliban.

- Den amerikanske forsvarsministeren viser til at USA nå øker sin militære tilstedeværelse, og oppfordrer på generell basis andre NATO-allierte om å bidra mer, opplyser rådgiver Solveig Dagfinrud i Forsvarsdepartementet til NRK.

- Denne type henvendelser er normal mellom allierte land i forbindelse med NATOs ministermøter, fortsetter hun, med tanke på det uformelle NATO-møtet i neste uke.

Hen regner også med at styrkebidragene til Afghanistan vil komme opp på møtet.

- Dette er helt naturlig, sier hun, men viser samtidig til at Norge allerede har et betydelig bidrag i Afghanistan.

- Overraskende

Brevet betegnes som overraskende, og i NATO-kretser skal det være motstand mot at USA på denne måten presser sine allierte.

Video: NATO-land føler seg presset

Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet sier imidlertid at Norges bidrag vil ligge fast. Det vil bli sendt 150 spesialsoldater i mars, men dette var planlagt tidligere, sier han, men innrømmer at det ikke ligger noen absolutte begrensninger på hvor disse soldatene kan brukes.

Video: Vårt bidrag ligger fast, sier Barth Eide

 

Tysklands forsvarsminister Franz-Josef Jung

Tysklands forsvarsminister Franz Josef Jung hos tyske ISAF-soldater i Mazar-i-Sharif nord for Kabul. Han avslo i dag å sende tyske soldater sørover i landet

Foto: STR / AP

 

Sterkt press på Tysland

I et brev på hele åtte sider i går ba USAs forsvarsminister Robert Gates sin tyske kollega om å sende flere soldater til Afghanistan.

Tyskland avviste i dag forespørselen og viste til at landet allerede har engasjert seg sterkt i gjenoppbyggingen nord i Afghanistan.

- Jeg tror vi fortsatt vil gjøre vår del av jobben etter de retningslinjer vi har fått fra nasjonalforsamlingen, sa forsvarsminister Franz Josef Jung.

Men det er ventet at han vil komme under strekt press på NATO-møtet i neste uke, siden Tyskland - ikke minst av historiske grunner - har sagt nei til å involvere seg i oppgaver som vil omfatte direkte kamper med Taliban.

Til nå har Tyskland rundt 3.500 tyske soldatene i Afghanistan, men de har stort sett vært opptatt med gjenoppbygging og opplæring av de afghanske regjeringsstyrkene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt