USA beordrer Kina til å stenge konsulat

USA har bedt Kina stenge sitt konsulat i Houston. Kineserne kaller beslutningen en politisk provokasjon og truer med gjengjeldelse.

p1jHHn9_Bu8

En brannbil utenfor det kinesiske konsulatet i Houston natt til 22. juli lokal tid etter meldinger om brann. Ifølge vitner ble det brent papirer på gårdsplassen til konsulatet.

Foto: David J. Phillip / David J. Phillip

Ifølge det amerikanske utenriksdepartementet ble beslutningen tatt «for å beskytte amerikansk opphavsrett og amerikanske borgeres personopplysninger».

– Vi har anmodet om stenging av generalkonsulatet for å beskytte amerikansk opphavsrett og amerikanske borgeres personopplysninger, sa talsmann Morgan Ortagus i USAs utenriksdepartement da han ankom København sammen med utenriksminister Mike Pompeo onsdag.

Den amerikanske utenriksministeren besøker for øyeblikket Danmark etter å ha vært innom Storbritannia først. Der var både Hongkong og Kina på dagsordenen. Det antas å bli et tema også under besøket i Danmark.

Ifølge BBC kommer uttalelsene etter at uidentifiserte personer ble observert mens de brente papirer i søppelbøtter på gårdsplassen til konsulatet.

– USA vil ikke tolerere brudd på vår suverenitet og trusler mot våre borgere, slik USA ikke har tolerert Kinas urimelige handelspraksis, tyveri av amerikanske jobber og annen dårlig oppførsel, sa Ortagus.

Det amerikanske utenriksdepartementet anklager Kina for «ulovlig spionasje» og for å drive med «påvirkningskampanjer». Ortagus legger til at Wien-konvensjonen pålegger land å «ikke blande seg i indre anliggender» i vertslandet.

Kina: – Brudd på folkeretten

Konsulatet er ett av fem Kina har i USA, i tillegg til landets ambassade i Washington.

Ifølge Kina ga Trump-administrasjon en frist på 72 timer til å stenge konsulatet, skriver New York Times. Stengingen ser ut til å være en del av USAs tiltak for å stramme inn overfor kinesiske diplomater, journalister, akademikere og andre som befinner seg i USA.

Kinesiske myndigheter kaller avgjørelsen en «eskalering uten sidestykke» og en «provokasjon».

– Dette er en ensidig politisk provokasjon fra USAs side og et alvorlig brudd på folkeretten og grunnleggende normer som dekker internasjonale forhold og den bilaterale konsulære avtalen mellom Kina og USA, sier talsmann Wang Wenbin for det kinesiske utenriksdepartementet.

MVF8s5gdP6E

Wang Wenbin i det kinesiske utenriksdepartementet kaller USAs beslutning en provokasjon og sier det er et brudd på folkeretten. Han sier det vil komme gjengjeldelser fra kinesisk hold dersom beslutningen ikke blir omgjort.

Foto: Liu Zheng / AP

Kald krig

Han sier Kina fordømmer «denne opprørende og uberettigede beslutningen som vil sabotere forholdet mellom Kina og USA». Kina lover å gjengjelde beslutningen dersom den ikke blir omgjort, legger han til.

– USAs regjering har over tid forsøkt å legge skyld på Kina med stigmatisering og ubegrunnede angrep på Kinas sosiale system, trakassering av diplomater og ansatte ved konsulater i USA, forhør og press mot kinesiske studenter og beslaglegging av personlig elektronisk utstyr. Enkelte har til og med blitt pågrepet uten grunn, sier den kinesiske talsmannen.

Andre restriksjoner som er innført, inkluderer reiseregler for diplomater som minner om tiltak under den kalde krigen, og krav om at flere kinesiske medieorganisasjoner må registrere seg som en del av diplomatiet.

Den amerikanske regjeringen vurderer også innreiseforbud for medlemmer av det kinesiske kommunistpartiet og deres familier, noe som vil berøre 270 millioner mennesker, skriver New York Times.

SISTE NYTT

Siste nytt