NRK Meny
Normal

USA benekter å ha overvåket Hollande

– Vi har ikke avlyttet president Hollande, sier amerikanske myndigheter uten å neve overvåkingen av Sarkozy og Chirac. – Uakseptabelt, svarer Frankrike og kaller den amerikanske ambassadøren inn til møte.

Francois Hollande

François Hollande har hittil ikke kommentert lekkasjene.

Foto: ERIC VIDAL / Reuters

Mens amerikanerne benekter å ha overvåket Hollande, lar de være å nevne de to andre presidentene skriver den franske avisen Le Monde etter nyheten om at USA skal ha overvåket de tre franske presidentene Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy og François Hollande.

Ifølge Wikileaks skal avlyttingen skjedd i alle fall fra 2006 og fram til mai 2012 da Hollande ble president.

– Spionasje er uakseptabelt blant allierte, sier Stéphane Le Foll som er talsmann for franske myndigheter. Han sier Frankrike kommer til å be om flere opplysninger fra USA om denne saken.

Krisemøte i Paris

– Vi overvåker ikke, og kommer heller ikke til å overvåke samtalene til Hollande. Som tidligere sagt gjør vi ikke slike overvåkingsoperasjoner i utlandet med mindre det eksisterer en nasjonal sikkerhetsgrunn som er konkret og gyldig. Vi arbeider tett med Frankrike om alle internasjonale viktige spørsmål og Frankrike er en uunnværlig partner for oss, heter det i uttalelsen fra Ned Parker på vegne av det Det hvite hus.

Avsløringene om avlyttingen gjør at det franske statsoverhodet hadde innkalt til et krisemøte i dag. Presidenten, statsminister Manuel Valls og flere andre regjeringsmedlemmer i møtte med ledende militære og folk fra den franske etterretningstjenesten.

– Frankrike tolerer ikke at landets sikkerhet blir satt på spill, heter det i uttalelsen fra møtet som også understreker at det som har skjedd er uakseptabelt.

Nå kaller myndighetene inn den amerikanske ambassadøren til Frankrike til et møte med fransk UD

Av slører hemmelige møter

Dokumentene fra NSA avslører blant annet at Hollande avholdt flere hemmelige møter om konsekvensene av en eventuell gresk utgang av eurosonen, og at han gikk bak statsminister Angela Merkels rygg ved i all hemmelighet å møte tyske sosialdemokrater, som den gang var i opposisjon, i Paris.

Franske Mediapart refererer fra dokumentene og forteller hva NSA skal ha skrevet om et møte mellom Merkel og Hollande:

– Hollande klaget over at det ikke kom noe substansielt ut av det: det hele var bare for show. Hollande mente forbundskansleren bare var opptatt av budsjettavtalen og at hun lot Hellas falle.

Den tidligere ministeren François Baroin er opprørt over USAs oppførsel.

– Avlyttingen er skandaløs og Frankrike bør reagere kraftig på dette. Det er uakseptabelt og farlig at statsledere blir spionert på av sine venner, sier Baroin.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt