USA bekrefter flystyrt i Afghanistan - men benekter at Taliban er ansvarlig

Et amerikansk militærfly har styrtet i Ghazni-provinsen, sentralt i Afghanistan. Taliban hevder at de har skutt ned flyet, men Pentagon benekter dette.

Bildet skal vise flyet som styrtet i Afghanistan

Dette bildet er skaffet til veie av den lokale journalisten Tariq Ghazniwal, og skal vise flyet som har styrtet i Ghazni-provinsen i Afghanistan.

Foto: AP

En talsperson for Taliban hevder overfor Reuters at alle om bord er døde, og at det er snakk om amerikanske militære ledere.

– Flyet, som var på et etterretningsoppdrag, ble skutt ned i Sado Khel-området i Deh Yak-distriktet i Ghazni-provinsen, sier Zabihullah Mujahid, en talsmann for Taliban.

Han la til at alle om bord, inkludert militære ledere, hadde blitt drept.

Like etter klokken 19.00 norsk tid bekrefter USAs forsvarsdepartement flystyrten, men benekter at flyet har blitt skutt ned av Taliban.

– Årsaken til styrten er under etterforskning, men det er ingenting som tilsier at flyet ble skutt ned, sier talsmann for de amerikanske styrkene i Afghanistan, Sonny Leggett, i en uttalelse.

Det amerikanske militæret bekrefter at det dreier seg om et Bombardier E-11A. Flyet brukes som kommunikasjonsfly for de amerikanske styrkene. Det kommer ikke frem om noen ble skadet i styrten.

Amerikanske tjenestemenn opplyste overfor nyhetsbyrået Reuters tidligere mandag ettermiddag at det skal være snakk om et «lite militærfly».

Hevder å ha sett to drepte

En talsperson for militæret i Afghanistan hevdet tidligere på dagen at ingen amerikanske militærledere er drept.

En forsvarskilde i Kabul sa til nyhetsbyrået Reuters at verken USA eller Nato har mistet noe fly.

Den afghanske journalisten Tariq Ghazniwal påstår at han befinner seg på ulykkesstedet, og at han så det brennende vraket.

I en twitterutveksling med nyhetsbyrået AP hevder han også å ha sett to lik og at fronten på flyet hadde store brannskader. Denne informasjonen er på nåværende tidspunkt ikke verifisert.

Han har også lagt ut en video på Twitter av et styrtet flyet. Der ser man et et fly på bakken med store skader. Det er tydelig at flyet har brent og røyk stiger fortsatt opp av skroget.

Ifølge AP er videoen autentisk. Ghazniwal sier styrten skjedde rundt ti kilometer fra en amerikansk militærbase.

Laster Twitter-innhold

Få nyhetsbrev fra Urix

Pekte først ut afghansk fly

En talsperson i Ghazni-provinsen hevdet først at det var et fly fra Ariana Afghan som hadde styrtet, men dette ble tilbakevist av selskapet.

– Et Boeing-fly som tilhører Ariana Afghan har styrtet i Sado Khel-området i Deh Yak-distriktet i Ghazni-provinsen rundt 13.10 lokal tid, uttalte Arif Noori, talsmann for ordføreren i provinsen.

Kort tid etterpå benektet direktør Mirwais Mirzakwal i flyselskapet at ett av selskapets fly har styrtet.

– Det har vært en flystyrt, men det tilhører ikke Ariana. De to flyene fra Ariana i dag fra Herat til Kabul og fra Herat til Delhi har kommet trygt fram, sier Mirzakwal til Reuters.

Flere medier rapporterte også at det var 83 personer om bord på flyet, men dette er aldri blitt bekreftet. Trolig var dette knyttet til et fly fra selskapet som først ble pekt ut.

Flyet styrtet i et fjellområde som kontrolleres av Taliban, ifølge nyhetsbyrået AP.

Afghanske spesialstyrker er nå på vei til området.

Militæret er på vei inn til området i Ghazni-provinsen i Afghanistan der et fly styrtet mandag.

FORTSATT UKLART: Militæret er på vei inn til området i Ghazni-provinsen i Afghanistan der et fly styrtet mandag.

Foto: Mustafa Andaleb / Reuters

Mange militærfly har styrtet

Den siste store kommersielle flyulykken i Afghanistan skjedde i 2005 da et fly fra Kam Air på vei fra Herat til hovedstaden Kabul styrtet i fjellene da det forsøkte å lande i tett snøvær.

En rekke militærfly har styrtet i forbindelse med krigen. I 2013 styrtet et lastefly fra Boeing kort tid etter avgang fra Bagram-flyplassen nord for Kabul. Alle de syv om bord døde.

Luftfarten i Afghanistan er fortsatt svekket på grunn av krigen.

Laster kart, vennligst vent...

SKAL HA STYRTET HER: Flyet med 83 personer skal ha styrtet i Ghazni-provinsen, om lag 150 kilometer unna hovedstaden Kabul.

SISTE NYTT

Siste nytt