Hopp til innhold

USA åpner for flyangrep i Irak

USAs president Barack Obama bekreftet natt til fredag at han har godkjent to militæraksjoner i Irak etter at irakiske myndighetene ba om hjelp til å beskytte folket mot ekstremistene i ISIL.

Barack Obama

Ifølge Barack Obama er hensikten med eventuelle luftangrep i Irak å beskytte amerikanere i Irak og hindre et folkemord på kristne og andre religiøse minoriteter.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

Ifølge USA er hensikten å beskytte amerikanere i Irak og hindre et folkemord på kristne og andre religiøse minoriteter i landet.

I en tale sa Obama at det kan bli aktuelt med luftangrep dersom ISIL-styrkene skulle nærme seg Erbil og de amerikanske konsulatet der eller som bistand til lokale styrker som forsøker å hjelpe flyktninger som er omringet av opprørere.

I tillegg skal leveringen av nødsendinger ha kommet i gang til de rundt 200 000 som har søkt tilflukt i Sinjar-fjellene.

– Tusenvis av flyktninger er fanget i fjellene uten mat, vann og medisiner. De står overfor en uunngåelig død, sa Obama i sin tale.

FN fordømte ISIL

Medlemmene av FNs sikkerhetsråd ber verdenssamfunnet hjelpe folket og regjeringen i Irak, hvor ytterliggående islamistiske opprørere er på frammarsj.

I en uttalelse fordømmer Sikkerhetsrådet angrepene som opprørsgruppen ISIL har stått bak den siste tiden.

Rådsmedlemmene kom sammen til krisemøte torsdag etter initiativ fra Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius.

Flere av landene i rådet er dypt bekymret over meldingene om drap og forfølgelse av religiøse minoriteter i områdene hvor ISIL rykker fram.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mennesker på flukt fra Sinjar

Innbyggere flykter fra Sinjar etter at jihadistgruppen ISIL tok over makten.

Foto: - / Afp

– Må møte terrortrusselen

– Gitt alvorligheten i situasjonen – hvor ofrene først og fremst er sivile og religiøse minoriteter – ber Frankrike om et hastemøte i Sikkerhetsrådet, slik at verdenssamfunnet kan mobilisere for å møte terrortrusselen i Irak, og støtte og beskytte innbyggerne, sa Fabius da han innkalte til møte.

Ekstremistene i opprørsgruppen ISIL fjerner kors fra kirker og brenner historiske skrifter i flere av de kristne byene som opprørsgruppen har erobret. ISIL hevdet torsdag at de har tatt kontroll over 15 byer nord i Irak, og opprørerne skriver i en Twitter-melding at de vil fortsette å kjempe.

Kristne på flukt

ISIL kjemper for å etablere en stat fundert på en konservativ form for sunniislam – et kalifat – i Irak og Syria. Ifølge irakiske religiøse ledere har den ytterliggående gruppen tvunget 100.000 kristne til å flykte.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier han er dypt rystet over opprørernes angrep i Kirkuk og Iraks største kristne by Qaraqosh.

I en uttalelse ber han verdenssamfunnet støtte regjeringen og folket i Irak og gjøre alt som er mulig for å lindre lidelsene i landets befolkning.

– Akutt behov for beskyttelse

Også utenriksminister Børge Brende har fordømt angrepene på religiøse minoriteter i Irak.

– Jeg er sterkt bekymret over ISILs offensiv og at myndighetene i Irak mister kontrollen over stadig flere store landområder. Dette har fått alvorlige konsekvenser også for situasjonen til kristne og religiøse minoriteter i Irak. Sivile på flukt har akutte behov for beskyttelse og nødvendig hjelp, sa Brende til NTB torsdag.

En talsmann for de kurdiske styrkene i Nord-Irak hevdet torsdag at amerikanske luftangrep allerede hadde funnet sted, men dette ble avvist av det amerikanske militæret

Iraksisk flyktning

En iraksisk mor har søkt tilflukt i en skole sammen med sitt barn.

Foto: SAFIN HAMED / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt