Hopp til innhold

USA anklager Nord-Korea for skjult våpensalg

Den felles militære øvelsen med USA og Sør-Korea forlenges, til tross for sterke reaksjoner fra Pyongyang.

Nyheter på TV rapporterer om missil fra Nord-Korea og viser bilde av lederen Kim Jong un som ble sett på jernbanestatsjonen i Seoul 3. november 2022

Nyheter på TV rapporterer om missil fra Nord-Korea og viser bilde av lederen Kim Jong-un som ble sett på jernbanestasjonen i Seoul 3. november 2022

Foto: Lee Jin-man / AP

Nord-Korea skjøt opp nye missiler torsdag. Nå har Sør-Korea og USA blitt enige om å forlenge den felles militære øvelsen «Vigilant Storm», ifølge AFP.

Den militære øvelsen startet 31. oktober, og skulle egentlig avsluttes i morgen.

Militærøvelsen Vigilant Storm

Et sørkoreansk jagerfly forbereder seg på å ta av under den militære øvelsen «Vigilant Storm».

Foto: AP

Samtidig anklager USA Nord-Korea for å hjelpe Russland med artillerigranater til bruk i krigen, ifølge CNN.

– Vår informasjon indikerer at Nord-Korea i all hemmelighet sender artillerigranater til Russland, og prøver å skjule det ved å få det til å se ut som det sendes til Midtøsten eller Nord-Afrika, sa John Kirby, som er kommunikasjonssjef i Joe Bidens nasjonale sikkerhetsråd, under en pressekonferanse torsdag.

Kirby ville ikke si hvor mange artillerigranater det er snakk om, men sa at de vil følge med på om forsendingene faktisk blir mottatt.

Nord-Korea ser på den militære øvelsen som en forberedelse på en mulig invasjon og har tidligere kritisert øvelsen, ifølge den sørkoreanske avisen YTN.

Spent situasjon

Sør-Korea og USA startet den militære øvelse mandag, der hundrevis av krigsfly fra begge sider deltar.

Onsdag fyrte nordkoreanerne av minst 23 missiler, blant dem ett som landet i nærheten av sørkoreansk farvann. Det sørkoreanske forsvaret svarte med å avfyre tre luft-til-bakke-missiler.

De nordkoreanske oppskytningene kom noen timer etter at Pyongyang truet med å bruke atomvåpen for å få USA og Sør-Korea til å «betale historiens mest grusomme pris». I protest mot pågående felles militærøvelser, som Nord-Korea anser som øving på en mulig invasjon.

Blant de mange nordkoreanske testene i år, har noen av dem ifølge landets ledelse vært øving på bruk av taktiske atomvåpen.

USA og Sør-Korea har gjentatte ganger advart om at testene kan kulminere i en ny kjernefysisk prøvesprengning. Dette blir i så fall den sjuende som Nord-Korea har gjennomført.

Les også Sør-Korea svarte med raketter etter Nord-Korea skjøt opp ti raketter

Nord-Korea avfyrte ti raketter av ulike typer fra landets kyst i øst og vest onsdag.

Mener Nord-Korea fyrte av missil

Innbyggere i tre japanske prefekturer ble bedt om å søke tilflukt etter at Nord-Korea skjøt opp nye missiler torsdag. Ett av dem skal ha vært interkontinentalt.

Den sørkoreanske generalstaben sier at de fanget opp en oppskyting av et missil de antar var et interkontinentalt ballistisk missil, et såkalt ICBM, som kan frakte atomvåpen, i nærheten av Nord-Koreas hovedstad Pyongyang.

De mener testen, som fant sted rundt klokken 7.40 torsdag morgen lokal tid, mislyktes. Missiler med rekkevidde på mer enn 5500 kilometer regnes som interkontinentale.

Rundt en time senere ble det avfyrt to kortdistansemissiler fra den nærliggende byen Kacheon, som gikk mot Japanhavet, heter det videre.

Fra sørkoreansk hold har det ikke blitt gitt mer informasjon om missilenes bane, men langdistansemissilet kan ha blitt skutt opp i en høy vinkel for å unngå at det nådde territoriene til Nord-Koreas naboland.

Alarm i Japan

Japans forsvarsminister Yasukazu Hamada sier at ett av missilene nådde en makshøyde på 2000 kilometer og at det fløy rundt 750 kilometer før det japanske forsvaret mistet det av syne.

Det het først fra japansk hold at ICBM-missilet fløy over landet og endte i Stillehavet, men dette ble senere avkreftet.

Myndighetene i Japan sier de ble feilinformert og vil ettergå dette.

Statsminister Fumio Kishidas kontor advarte rundt 5 millioner innbyggere i de nordlige områdene Miyagi, Yamagata og Niigata gjennom telefoner, TV, radio og høyttalere i det offentlige rom om oppskytingen, og ba dem om å søke ly.

Togtrafikken i prefekturene ble midlertidig stanset.

På en pressekonferanse sa Kishida at oppskytingene ikke kan unnskyldes.

Den japanske forsvarsministeren Yasukazu Hamada snakket ved forsvarsdepartementet i Tokyo, torsdag 3. november 2022

Den japanske forsvarsministeren Yasukazu Hamada snakket ved forsvarsdepartementet i Tokyo, torsdag 3. november 2022

Foto: Takaki Yajima / AP

Brudd på FNs sikkerhetsråd

Utenriksdepartementet i USA fordømmer Nord-Koreas bruk av interkontinentale ballistiske missil. De oppfordrer alle nasjoner til å håndheve sanksjoner mot Nord-Korea og sier det er brudd på flere resolusjoner i FNs sikkerhetsråd.

– Dette truer nabolandene, regionen, sikkerheten og internasjonale freden, sier Ned Price, talsmann for utenriksdepartementet i USA.

SISTE NYTT

Siste nytt