Hopp til innhold

– Å satse på Assad er en oppskrift på fiasko

USA advarer Syrias allierte om at de er på det tapende laget hvis de fortsetter å støtte president Bashar al-Assads regime.

En mann lager V-tegnet og holder opp en såret manns arm i Baba Amro, et nabolag i Homs i Syria

HARDE ANGREP: En mann lager V-tegnet og holder opp en såret manns arm i byen Homs i Syria. Syriske regjeringsstyrker angriper igjen Homs med tungt artilleri.

Foto: HANDOUT / Reuters

Kina og Russland blokkerte lørdag en resolusjon i FNs sikkerhetsråd om fordømmelse av det syriske regimets brutale behandling av eget folk. De har vakt sterke reaksjoner internasjonalt, ikke minst fra USA.

– Å satse på Assad er en oppskrift på fiasko, sier talsmann Jay Carney ved Det hvite hus, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Assads grep om makten i Syria i beste fall er svært begrenset, ifølge Carney.

Jay Carney, pressesekretær i Det hvite hus

ADVARER STØTTESPILLERE: Bashar al-Assads grep om makten i Syria er i beste fall svært begrenset, ifølge Jay Carney, pressesekretær i Det hvite hus.

Foto: Haraz N. Ghanbari / Ap

– Vi fortsetter å jobbe sammen med det internasjonale samfunnet, for å gjøre alt vi kan for å øke presset mot ham, fastslår han.

Minst 50 drept i Homs

Russland har mandag slått tilbake mot den knallharde kritikken fra vestlige land etter vetoet i sikkerhetsråedet. Utenriksminister Sergej Lavrov, som skal til Syrias hovedstad Damaskus tirsdag, mener kritikken er «på grensen til hysterisk».

Samtidig fortsetter de syriske regjeringsstyrkene å angripe opposisjonen. Mandag har syriske regjeringsstyrker igjen bombardert byen Homs, senteret for motstanden mot Assad-regimet.

Minst 50 personer er drept, sier opposisjonelle til nyhetsbyrået Reuters. Tolv ulike deler av byen har blitt angrepet, ifølge en korrespondent fra Sky News.

Saken fortsetter under bildet

Bilde fra amatørvideo skal vise en eksplosjon i Damaskus

EKSPLOSJON: Dette bildet fra amatørvideo gjort tilgjengelig på Shaam News Network, skal vise en eksplosjon i Syrias hovedstad Damaskus.

Foto: Shaam News Network via APTN / Ap photo

USA stenger ambassade

Ifølge opposisjonen drepte regjeringsstyrkene over 200 mennesker i Homs bare på fredag. Nå rykker styrkene også inn andre steder hvor opposisjonen står sterkt.

Hundrevis av pansrede kjøretøy og stridsvogner skal være på vei inn i byen Zabadani, ikke langt fra hovedstaden Damaskus.

USA frykter nå for hva som kan skje når regjeringsstyrkene intensiverer angrepene sine. Landet har mandag stengt sin ambassade i Syria, og trukket ut alt av personell.

Men USAs president Barack Obama fastslår at vestlige land ikke har planer om å fjerne Assad med militær makt, slik Muammar al-Gaddafi ble avsatt i Libya i fjor.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.