USA advarer europeiske allierte

USAs forsvarsminister Leon Panetta sier at USA må kutte kraftig i forsvarsbudsjettet, og at NATO-landene ikke lenger kan regne med at USA betaler alle ressursmangler i alliansen.

Leon Panetta

USAs forsvarsminister Leon Panetta sier at NATO-landene ikke kan ta det for gitt at USA vil dekke deres kutt.

Foto: Virginia Mayo / Ap

Panetta holdt sin første tale i Europa siden han ble forsvarsminister da han kom til Brüssel i dag i forkant av NATOs forsvarsministermøte som starter seinere i dag.

Vanskelig på begge sider

- Det økonomiske presset er sterkt på begge sider av Atlanteren, og NATO-landene må arbeide tett sammen om finansieringen, i stedet for å regne med at USA kan betale for alle alliansens mangler, sa Panetta.

Han sa også at selv om USAs forsvarsbudsjett er langt større enn de europeiske forsvarsbudsjettene til sammen, så står det amerikanske forsvaret overfor kutt på 450 milliarder dollar over en tiårsperiode, noe Panetta sa var tøft, men kontrollerbart.

- Dersom ikke Kongressen klarer å håndtere USAs budsjettunderskudd i år, så kan kuttene bli større, og ødeleggende for vår og deres sikkerhet, sa Panetta til sine europeiske.

Kuttene som Pentagon vurderer vil redusere styrken i det amerikanske forsvaret, og skrinlegge enkelte våpenprogrammer.

Kutt må samordnes

USA har lenge kritisert sine europeiske allierte for ikke å bidra mer til NATO, men Panetta understreket at en ny runde med sparetiltak vil kreve at NATOs medlemsland samordner sine forsvarskutt for at skadevirkningene på NATOs slagkraft skal bli minst mulig.

- Vi kan ikke la enkeltland ta avgjørelser om militære nedskjæringer i et vakum, og etterlate naboer og enkeltland i mørket, sa Leon Panetta.

Som et eksempel på hvordan NATO-land kan samordne ressurser, nevnte Panetta et forslag om at 13 land går sammen om å kjøpe førerløse fly, såkalte droner.

- Det kan bli en svært god handel for NATO, sa Panetta.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt