Hopp til innhold

USA «gjeninnfører» føderal dødsstraff

USAs justisminister sa i dag at landet vil gjenoppta føderale henrettelser. Det har fått flere til å reagere.

William Barr

STATENS ANSVAR: Justisminister William Barr mener staten skylder ofrene å utføre dødsstraffen de skyldige er dømt til.

Foto: Alex Wong / AFP

– Justisdepartementet opprettholder rettsstaten, og vi skylder ofrene og deres familier å håndheve loven som rettssystemet vårt har gitt, sier USAs justisminister William Barr i en pressemelding i dag.

Sist en dødsdom ble utført på føderalt nivå i USA, var i 2003. Siden den gang har føderale dødsstraffer blitt satt på en uoffisiell pause, men de skal nå gjenopptas.

Gift til besvær

Giftsprøyte er den vanligste metoden som brukes for å ta livet av innsatte, men siden den siste føderale henrettelsen i 2003, har giften som brukes vært involvert i langvarige rettstvister, som har forhindret praksisen, opplyser det amerikanske justisdepartementet.

Tidligere var giften en blanding av tre forskjellige legemidler.

Nå har Barr har gitt den føderale fengselsetaten mandat til å bruke kun én gift, Pentobarbital, som sløver kroppen og nervesystemet helt til personen dør.

Denne giften har blitt brukt på delstatsnivå i over 200 henrettelser.

President Donald Trump har tidligere uttalt at han ønsker å øke bruken av dødsstraff, spesielt mot dopsmuglere og masseskyttere.

Fem innsatte som soner dødsdommer på nasjonalt nivå i USA, er ventet å bli henrettet i desember og januar, melder nyhetsbyrået Reuters.

De fem som skal henrettes er blitt dømt for drap eller voldtekt av barn og eldre. Alle henrettelsene vil bli utført i det føderale fengselet Terre Haute i Indiana, skriver BBC.

Terre Haute

TERRE HAUTE: I dette fengselet i Indiana vil de fem dødsdømte personene bli henrettet i desember og januar.

Foto: Michael Conroy / AP

Vekker reaksjoner

Demokratenes sjef i justiskomiteen i Sentatet, Dianne Feinstein, sier i en uttalelse at hun er uenig i avgjørelsen til justisdepartementet.

– De føderale myndighetene burde lede an i kampen om å stoppe denne brutale, og ofte onde, straffen, ikke forfekte dens retur. Det er på tide at vi utvikler oss og legger denne forferdelige praksisen bak oss, sier hun.

Ranking member Dianne Feinstein speaks as FBI Director Christopher Wray testifies before a Senate Judiciary Committee hearing on "Oversight of the Federal Bureau of Investigation" on Capitol Hill in Washington

UENIG: Dianne Feinstein fra Det demokratiske partiet ønsker at USA skal bevege seg vekk fra dødsstraff.

Foto: Eric Thayer / Reuters

Feinstein får støtte av FNs generalsekretær António Guterres, som mener at dødsstraff ikke burde eksistere i det hele tatt.

– Alle land som fortsetter å bruke dødsstraff mot befolkningen sin, strider imot alt FN mener om at denne straffen burde avskaffes for alltid, sa hans talsmann Farhan Haq til reportere.

Også flere av demokratenes presidentkandidater har uttrykt sin misnøye med avgjørelsen. Elizabeth Warren og Bernie Sanders tok til Twitter for å klargjøre sine ståsteder.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Dødsstraff i USA

29 stater i USA har dødsstraff, og i alle statene er giftsprøyte den vanligste metoden. Noen stater tilbyr andre metoder som den elektriske stol, giftgass og eksekusjonspelotong, men bare hvis den dømte ber om det.

Til sammen er det 2673 innsatte som er dømt til døden i USA, og antallet dømte per år har sunket fra 295 i 1988, til 43 i 2018.

California er den staten med flest dødsdømte, med 733, men har bare henrettet 13 personer siden 1976. I den samme perioden er det Texas som har henrettet flest, med 561.

Les også: Dobbeltdrapet i Marokko: Gjerningsmenn dømt til døden

SISTE NYTT

Siste nytt