Blir ikke straffet for SS-posering

Amerikanske soldater i Afghanistan har bidratt til mer dårlig PR for USA. Den amerikanske marinen vil ikke straffe soldatene som poserer foran et SS-symbol, fordi de trodde det stod for «sniper scouts».

Amerikanske soldater SS

Soldater fra US Marines skal ha trodd at SS-symbolet stod for «sniper scouts», ifølge en talsperson.

Foto: Ap

I et nylig publisert bilde fra Afghanistan poserer amerikanske soldater foran et flagg der det velkjente tyske SS-symbolet er plassert under det amerikanske.

Bildet har allerede vakt sterke reaksjoner, og kommer kort tid etter offentliggjøringen av en video som viser amerikanske soldatersom urinerer på likene til Taliban-soldater.

I en pressemelding fra US Marines fordømmes bruken av symbolet, som er mest kjent fra det som var Hitlers personlige livgarde, Schutzstaffel. Etter hvert ble SS-styrkene brukt aktivt i de systematiske drapene på jøder under andre verdenskrig.

– Naiv tabbe

Samtidig slås det fast at soldatene på bildet fra 2010 ikke vil bli straffet, fordi etterforskning har vist at det var snakk om en naiv tabbe.

Ifølge Ap skal de amerikanske soldatene ha trodd at «SS» stod for «sniper scouts», altså «snikspeidere», eller «snikskyttere».

– Jeg tror ikke noen marinesoldater ville ha brukt dette symbolet, som assosieres med den kriminelle militære naziorganisasjonen som begikk store overgrep under andre verdenskrig, med vitende vilje, sier Gabrielle Chapin, talsperson for Camp Pendleton, der marinesoldatene er stasjonert.

Chapin fortalte at marinekorpset har brukt bildet som eksempel når de lærer soldatene hvilke symboler som er akseptable etter at de fikk vite om bildet i november i fjor.

– Dette er helt avskyelig. Først ser vi marinesoldater urinere på døde kropper, og nå kommer dette, skriver Mikey Weinstein fra Military Religious Freedom Foundation i et brev til forsvarsminister Leon Panetta, ifølge Ap.

– Tviler på at de ikke visste

Weinstein krever at de involverte soldatene straffes for sine handlinger. Soldatene på bildet er ikke lenger med i snikskytterteamet, og Chapin sier hun ikke vet om de fortsatt er med i marinekorpset.

Rabbineren Marvin Hier sier til Ap at han tviler på at soldatene ikke visste hva SS-symbolet står for.

– Hvis du ser på hvilken som helt bok fra naziperioden er det tydelig at dette er det fryktede symbolet til SS. At marinesoldater bruker det og plasserer det ved siden av det amerikanske flagget når 200.000 amerikanere døde for å frigjøre verden fra det grufulle symbolet er bare utrolig feigt, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt