Hopp til innhold

Har tatt i mot tidligere Guantanamo-innsatte: – Fangene er nesten grønnsaker

Uruguays president raser mot soningsforholdene på den omstridte Guantanamobasen. Landet har tatt imot seks fanger, som ifølge presidenten er så godt som «ødelagt».

Den tidligere Guantanamofangen Diyab holder krykkene sine under et intervju i Argentina

Den tidligere Guantanamofangen Jihad Ahmed Diyab har fått opphold i Uruguay og reiser nå rundt for å be andre regjeringer ta imot fanger. Her fra et intervju i Buenos Aires i Argentina i midten av februar.

Foto: ENRIQUE MARCARIAN / Reuters

– De mangler styrken til å lære seg spansk og bli integrert, sier José Mujica, som søndag gikk av som president i Uruguay.

I et intervju med Reuters sier den tidligere geriljalederen at fangene «halvveis har utviklet seg til grønnsaker» under soningen i den omstridte fangeleiren.

President Mujica gestikulerer på talerstolen

Et av president Jose Mujicas siste oppdrag som president var å tale under åpningen av den nye vindmølleparken i Colonia i går.

Foto: MIGUEL ROJO / Afp

– De kan være her i to år og fortsatt ikke forstå en forbannet ting. Selv om du ønsker å lære dem spansk, mangler de den indre styrken og viljen til å komme videre med livene sine, sier José «Pepe» Mujica.

Holdes på ubestemt tid

Det er i dag 122 fanger på Guantanamobasen fra 18 land, viser opptellingen til avisa Miami Herald, som siden starten har fulgt utviklingen i fangeleiren. Ifølge Pentagon blir det ikke reist tiltale eller rettssak mot 35 av fangene, fordi de anses som «for farlige» til å kunne løslates.

Tidligere Guantanamofanger vinker fra balkongen i sin nye leilighet i Uruguay

De tidligere Guantanamofangene Adel bin Muhammad El Ouerghi fra Tunisia, Ali Husain Shaaban fra Syria, Abdelhadi Omar Faraj fra Syria, Ahmed Adnan Ajuri fra Syria og palestinske Mohammed Abdullah Taha Mattan viste seg i desember i fjor utenfor sin nye leilighet i Montevideo, Uruguay.

Foto: Matilde Campodonico / Ap

Ny tilværelse for løslatte

De seks tidligere terrormistenkte fangene ble løslatt og fløyet til Uruguay i desember fjor. De bor nå i et eldre leilighetskompleks i havnebyen og hovedstaden Montevideo.

Alle mangler fortsatt arbeid, og de er ennå ikke gjenforent med familiene sine.

Lobber for medfanger

En av dem, 43 år gamle Jihad Ahmad Diyab fra Syria, sultestreiket store deler av de to siste årene på Guantanamo. Nå lider han av ryggsmerter og må bruke krykker. Diyab ble klarert for hjemsendelse i 2010, men siden han er dømt til døden in absentia i Syria, tok det tid å finne et nytt vertsland.

Diyab var nylig i Buenos Aires, der han drev kampanje for å få Argentina til å ta imot fanger fra Guantanamobasen.

Se video der NRK spør president José Mujica om Guantanamoleiren

Uruguay vil ta imot fanger fra den omstridte Guantanamobasen. Det er klart etter møter i Det hvite hus mellom president Obama og Uruguays president Mujica. Det er det første landet i Sør Amerika som vil hjelpe USA med å stenge fangeleiren

Se innslag med Uruguays president Jose Mujica etter hans møte med president Barack Obama i mai i fjor.

Uruguay først ut

For ett år siden sa den venstreorienterte regjeringen i Uruguay «ja» til å ta imot en håndfull fanger fra Guantanamo. Flere land, deriblant Norge, hadde fått oppfordringen fra USA i et forsøk på å tømme basen for fanger. Uruguay er det første landet i Sør-Amerika som vil hjelpe USA med å stenge fangeleiren.

Verdens fattigste president

President Mujica er en av Sør-Amerikas mest populære ledere. Han har plassert Uruguay på kartet for sin kamp mot fattigdom og radikale tiltak for Guantanamofangene og legalisering av marihuana.

Mujica donerer rundt 90 prosent av sin månedslønn til veldedighet. Han går under kallenavnet «verdens fattigste president». Han omtales også som Sør-Amerikas Nelson Mandela.

Avtroppende Mujica og påtroppende president Vasquez møtes under innsettelsesseremonien

José Mujica leverer i dag det blå og hvite presidentbåndet til den nyvalgte presidenten Tabaré Vásquez.

Foto: PABLO PORCIUNCULA / Afp

Søndag gikk 79-åringen av som president for et av Sør-Amerikas tryggeste land. Mujica overlater roret til Tabaré Vázquez, som også tidligere har styrt Uruguay.

SISTE NYTT

Siste nytt