Uroligheter i flere ukrainske byer

I flere ukrainske byer meldes det om demonstrasjoner, sammenstøt og mange skadde.

Donetsk, Ukraina

Så mange som 10.000 mennesker skal ha demonstrert i Donetsk lørdag.

Foto: Alexander KHUDOTEPLY / Afp

Flere mennesker ble skadd da prorussiske aktivister og tilhengere av den nye regjeringen i Kiev støtte sammen i Kharkiv øst i Ukraina.

Ifølge flere nyhetsbyråer samlet opptil 20.000 russiskvennlige aktivister seg utenfor kontorene til regionalmyndighetene lørdag for å demonstrere mot de nye makthaverne i landet.

UKRAINE-POLITICS-UNREST-RUSSIA-KHARKIV

Rundt 300 russiskvennlige aktivister stormet kontorene til lokalmyndighetene I Kharkiv tidligere I dag.

Foto: SERGEY BOBOK / Afp

Etter en stund angrep om lag 300 av demonstrantene bygningen, og flere klarte å ta seg inn i den før de heiste det russiske flagget, melder Interfax. Flere av tilhengerne av den nye regjeringen ble banket opp.

Kharkiv, en by med rundt 1,5 millioner innbyggere, ligger øst i Ukraina – ikke langt fra grensen til Russland.

Også i Donetsk, øst i landet, blir det meldt om uroligheter. Også her demonstrerte om lag 10.000 mennesker med russiske flagg mot den nye regjeringen i Kiev.

Ifølge avisen Russia today er det russiske flagget blitt heist i byer over hele landet fra Odessa, Jevpatoria, Melitopol, Mariupol og til Kharkiv.

Rundt 100 mennesker er skadd i aksjonen mellom russiskvennlige aktivister og tilhengere av den nye ukrainske regjeringen i Kharkoi, ifølge byens viseordfører, Svetlana Gorbunova.

– Heldigvis er det ingen skuddskader, la Gorbunova til.

Saken fortsetter under bildet.

Ukraine Protests

Russiskvennlige aktivister holder flagg I sentrum av Donetsk. En stor andel av befolkningen i dette området er russiskspråklig.

Foto: Sergey Vaganov / Ap

Krim-halvøya isolerer seg fra Ukraina

Luftrommet over Krim-halvøya er stengt for all flytrafikk og telefonkontakten mellom denne delen av Ukraina og resten av landet er stengt. Lokale myndigheter tillater russisk vakthold i regionen.

Overhuset i den russiske nasjonalforsamlingen godtok lørdag ettermiddag Vladimir Putins ønske om å bruke militærmakt på ukrainsk territorium, noe som ytterligere har bidratt til å tilspisse situasjonen i traktene.

I tillegg melder nyhetsbyrået Interfax at russiske styrker forsøker å ta kontroll over
en ukrainsk rakettbase på Krim-halvøya.

Det russiske nyhetsbyrået melder at rundt 20 soldater har inntatt basen vest på Krim i et forsøk på å overta den.

Storbritannias utenriksminister William Hague er en av mange politiske toppledere som har kommet med tilsvar på den russiske nasjonalforsamlingens godkjennelse om å bruke militærmakt på Krim-halvøya.

Laster Twitter-innhold

President Vladimir Putin har ennå ikke tatt avgjørelsen om han kommer til å benytte seg av de vide fullmaktene han har fått.

Rundt 60 prosent av innbyggerne på Krim-halvøya er etniske russere, men så langt har de etniske russerne i området hatt ukrainske statsborgerskap.

Urolighetene viser nok en gang at Ukraina er et splittet land, og at de nye makthaverne i Kiev står overfor store utfordringer – uansett hva russerne måtte foreta seg. Protestleder Vitalij Klitskjo oppfordrer nå alle ukrainere om å stå sammen i den svært krevende situasjonen landet er i.

SISTE NYTT

Siste nytt