Blodbadet nærmer seg Damaskus

Blodige kamper i forsteder til Syrias hovedstad Damaskus gjorde søndag til en av de dødeligste siden opprøret startet. Samtidig tilspisser den diplomatiske dragkampen seg.

damaskus

HARDE SAMMENSTØT: Røyk ses fra forstaden Erbeen øst for sentrum av Damaskus, etter at syriske opprørere og soldater søndag barket sammen i blodige kamper.

Rundt 2000 soldater gikk grytidlig søndag til angrep mot opprørerne i de østlige utkantene av Damaskus, sa aktivister i området ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Områdene der det ble kjempet, ligger bare få kilometer fra president Bashar Assads hovedkvarter.

– Lik i gatene

– Det er en bykrig som pågår, det ligger lik i gatene, sa en aktivist på telefon fra Kfar Batna, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Beboere i området la ut på flukt da kampene startet, men flere av dem forgjeves. Ifølge andre øyenvitner i disse områdene mistet 14 sivile livet i forstedene søndag, i tillegg til fem væpnede opprørere.

I alt skal 66 mennesker ha mistet livet i kamper i løpet av søndagen, en av de blodigste dagene siden opprøret startet i mars i fjor.

Totalt drepte syriske soldater i helgen minst 19 mennesker i kamper for å gjenerobre forsteder i Damaskus fra opprørere, ifølge aktivister som kjemper mot Assad-regimet. Stridsvogner og annet tungt materiell er satt inn i kampene om Saqba, Hammouriya og Kfar Batna.

begravelse

BEGRAVELSE: En av de drepte etter søndagens blodbad nær Damaskus gravlegges. Situasjonen tilspisser seg stadig nærmere maktsenteret.

Mange syriske soldater ble også drept i kamper flere steder i løpet av helgen, melder statlig syrisk fjernsyn.

Ban Ki-moon krever handling

Den svært voldelige utviklingen i Syria bekymrer Den arabiske liga og de vestlige landene som jobber for en løsning på situasjonen. FNs generalsekretær Ban Ki-moon gjentok søndag oppfordringen til landets president bashar al-Assad om å stoppe de voldelige reaksjonene mot protestene.

– Myndighetene må ta tydelige og avgjørende grep for å stoppe dette, sa han, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Volden i landets resulterte lørdag i at Den arabiske liga annonserte at observatørenes aktivitet i Syria innstilles med øyeblikkelig virkning for å ivareta deres sikkerhet.

Generalsekretær Nabil Elaraby reiste søndag til New York for å orientere FNs sikkerhetsråd om den arabiske planen, som blant annet skal innebære at president Bashar Assad trekker seg.

Ban Ki-moon

– MÅ TA GREP: FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber Syrias president Bashar al-Assad ta grep for å stoppe volden i landet.

Foto: Ismail Taxta / Reuters/Scanpix

Elaraby håper fortsatt å kunne overtale Russland og Kina til å gi opp motstanden mot planen. De to vetomaktene i sikkerhetsrådet har siden i fjor høst gjort det klart at de ikke støtter ligaens plan og sier de ønsker en syriskledet prosess.

– Det er kontakt med Kina og Russland om spørsmålet, sa Elaraby søndag.

Innstiller

Utenriksministrene fra medlemslandene i Den arabiske liga skal møtes 5. februar for å drøfte krisen i Syria, sa ligaens assisterende generalsekretær Ahmed Ben Helli søndag. Blant spørsmålene som ventes tatt opp, er om ligaens observatører skal trekkes ut av landet.

Ligaens leder Nabil Arabi legger skylden for at observatørene kan bli trukket ut på Assad og hans regjering. De har bevisst økt spenningen i Syria og er derfor ansvarlige for at flere mennesker blir drept, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt