Hopp til innhold

Uroen sprer seg til andre byer i Ukraina

KIEV (NRK.no): Den ukrainske opposisjonslederen Vitalij Klitsjko oppfordrer til våpenhvile mellom demonstranter og
politi fram til klokka 19 i kveld, men nå har uroen spredd seg også fra Kiev til andre byer i Ukraina.

Webvid29 HD Verden (uten redundans)

Se direkte fra uroen i Kiev.

Landets opposisjonsledere varslet angrep i form av generalstreik dersom ikke president Viktor Janukovitsj kom dem i møte innen klokken 11 i dag. Men det er ikke kommet meldinger om at han har gitt etter.

Klitsjko skal sammen med to andre opposisjonsledere møte president Viktor Janukovitsj til nye samtaler i løpet av torsdagen, og Klitsjko ber om stans i sammenstøtene fram til møtet.

Presidenten møtte opposisjonslederne også onsdag, uten at det kom noe særlig ut av det.

Under dette møtet krevde opposisjonslederne at presidenten skriver ut nyvalg og kasserer de strenge lovene som setter grenser for demonstrantene på Majdanplassen.

Der åpnet dagen med parolen «reis dere i Kiev – reis dere over hele Ukraina!».

Sprer seg

Den norske ambassaden i Kiev har meldt til utenriksminister Børge Brende, at uro allerede sprer seg fra Kiev til andre deler av Ukraina, særlig i vest i byer som Lviv. Fra sovjettidens marxistiske lære vet president Viktor Janukovitsj godt, at når folket tar til gatene oppstår den revolusjonære situasjon.

Med fem drepte i Kiev på tre dager kan situasjonen lett bli så eksplosiv. For særlig i hæren her i Ukraina er flertallet etniske ukrainere. Foreløpig er sikkerhetsstyrkene som sorterer under innenriksdepartementet og som teller 8000 mann, lojale mot presidenten. Men skulle hæren vende seg mot presidenten, blir dette utilstrekkelig maktstyrke.

Akkurat det skjedde i Sovjetunionen i august 1991, da hæren vendte seg mot de antidemokratiske kuppmakerne. Da ble KGB hjelpeløse og supermakten gikk i oppløsning.

Steinfeld om Ukraina

NRK er på plass i Kiev.

Vil forsvare seg mot angrep fra Kiev

Ordføreren i Lviv har for lengst kunngjort, at hvis de føderale myndighetene sender opprørspoliti mot hans by, kommer det lokale politiet til å ta av seg uniformene og forsvare Lviv mot angrep fra Kiev. Det ville være meget nær en borgerkrig om slikt nå skulle skje.

Opposisjonen krever dialog med Viktor Janukovitsj, men de samme kreftene som nå rår på Majdanplassen, presset ham ut av presidentstolen for ti år siden under den oransjerevolusjonen.

Den gang avsatte høyesterett Janukovitsj etter hans valgfusk i 2004. De kan klare det igjen.

Slaverne elsker sine martyrer og fem blodsofre på tre dager her i Kiev kan være mer enn nok til å sitte sinnene i kok over en lav sko.

Opposisjonen fremholdt i går kveld, at den ønsker en prosess som kan samle det splittede Ukraina. Men de etniske ukrainerne utgjør tre fjerdedeler av befolkningen, russerne under en fjerdedel og de er Janukovitsj egentlige maktbasis.

Krever nyvalg

«Gi oss en leder vi kan samles om» – ropte verdensmester i boksen og opposisjonsleder Vitalij Klisjko på Majdanplassen i går kveld.

Nå har ikke opposisjonen i Ukraina en så opplagt leder som Viktor Jutsjenko under den oransje revolusjonen for ti år siden. Det er den eneste triumf nåværende president Janukovitsj har, med mindre han slår til med sine sikkerhetsstyrker. Da burde han først tenke på skjebnen til den rumenske diktatoren Nicolae Ceausescu skjebne i romjulen 1989. Den gang var det like kaldt på Unionensplassen i Bucuresti som på Uavhengighetsplassen eller Majdanplassen nå.

Da som nå er kravet at folk ikke vil leve i en korrupt, rettsløs stat der myndighetene står for ulovligheter over en lav sko, hevder demonstrantene. Det er slik sett dommedag i Kiev i dag.

Demonstrasjoner i Ukraina

De voldsomme demonstrasjonene i Kiev har nå spredd seg til andre byer i Ukraina.

Foto: Efrem Lukatsky / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt