NRK Meny
Normal

Uroen fortsetter i arabiske land

Det er fortsatt demonstrasjoner og uroligheter i store deler av den arabiske verden. Følg utviklingen av situasjonen her.

Video Opprør i Midtøsten

SE VIDEO: Denne uken har vært preget av uroligheter i Nord-Afrika og midtøsten.

Bahrain:

Tusener av demonstranter har på nytt inntatt Perleplassen i sentrum av Bahrains hovedstad Manama mens de venter på at politiske samtaler med regjeringen skal begynne.

Kronprins sjeik Salman bin Hamad al-Khalifa ga ordre lørdag om at både styrkene fra hæren og det væpnede politiet skulle trekke seg tilbake fra plassen. Han lovet samtidig å innlede en politisk dialog med opposisjonen.

Alt om uroen i Bahrain

Libya:

Sikkerhetsstyrkene skal ha skutt med skarpt mot demonstrantene og det skal være snikskyttere på hvert gatehjørne i Benghazi.

Øyenvitner forteller at hendelsene i Benghazi er i ferd med å utvikle seg til en massakre.

LES: Snikskyttere skjøt mot sørgende i Libya

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) sier søndag at over 100 mennesker er drept i Libya. En lege ved Jala-sykehuset i Benghazi sier til BBC at 208 døde kropper fra lørdagens sammenstøt befinner seg i sykehusets likhus.

Ifølge den britiske avisa The Independent kan det være opp til 200 drepte. Antall sårede i Benghazi alene oppgis til over 1.000.

Alt om uroen i Libya

Søndag kveld melder nyhetsbyrået Reuters at soldater fra en libysk hærenhet i Benghazi har hoppet av for å kjempe på regimemotstandernes side. Soldatene skal ha vært i trefninger med Gaddafis private styrker, og overmannet dem, sier sykehuskilder til nyhetsbyrået.

Demonstrasjonene skal samtidig ha spredd seg til Libyas hovedstad Tripoli. Ifølge BBC skyter politiet mot demonstrantene. TV-kanalen Al Jazeera melder at det er flere tusen regimekritiske demonstranter i Tripolis gater.

En av innbyggerne i Tripoli sier til Reuters like før midnatt at han hører skyting i gatene, og at han ikke tør å gå ut.

– Alt jeg hører er mennesker og skyting. Jeg kan ikke gå ut, sier han.

En annen sier at han ser politiet prøver å fjerne demonstranter fra gatene, og at han også ser biler som står i brann.

Jemen:

Hundrevis av studenter demonstrerer søndag utenfor universitetet i Sanaa. Det er 8. dagen på rad med antiregimeprotester i landet. Én demonstrant ble skutt og drept av politiet, melder AFP. Lørdag kom det meldinger om én student ble drept, men dette har blitt avvist av myndighetene. 11 mennesker skal ha blitt drept siden opptøyene startet.

Alt om uroen i Jemen

Irak:

Minst åtte mennesker er såret etter sammenstøt i den kurdiske byen Sulaimaniyah i Irak.

Rundt 1500 mennesker forsøkte å gå samlet mot gaten Saleem hvor to menn ble drept og over 50 skadd i voldelige sammenstør torsdag. Sikkerhetsstyrker slo ned på markeringen og sammenstøt skal ha oppstått.

LES: Protestar i stadig nye land

Egypt:

Demonstranter ba om demokrati i Libya og om at Gaddafi går i en protestaksjon utenfor den libyske ambassade i Kairo.

Alt om uroen i Egypt

Tunisia:

Rundt 40.000 mennesker gikk imot sikkerhetsstyrkene og samlet seg i gatene i Tunis søndag.

De ønsker en midlertidig regjering i landet og demonstrerte i gatene for andre dag på rad. Demonstrantene gikk samlet foran statsministerens bolig i Tunis og ropte: «Dra din vei! Vi vil ikke ha Ben Alis venner her!»

Alt om uroen i Tunisia

Tunisia har i dag bedt Saudi-Arabia om å utlevere landets styrtede president Zine al-Abidine Ben Ali. De anklager den tidligere presidenten for flere alvorlige lovbrudd.

Algerie:

Landets utenriksminister, Mourad Medelci, sa i et intervju i dag at protestbølgen i arabiske land ikke ville spre seg til Algeria. Opprørspoliti gikk i går løs på demonstranter i hovedstaden Alger, og minst én skal være alvorlig såret.

– Dominoeffekten med protester er skapt av media. Algerie er et fritt land og er ikke som Egypt eller Tunisia, sa Medelci i intervjuet.

Kuwait:

Rundt 300 papirløse arabere som krever statsborgerskap demonstrerte i Jahra utenfor byen Kuwait. Samtidig demonstrerte rundt 200 i Sulaibiya, sørvest i landet.

Djibouti:

Myndighetene i landet har i dag midlertidig løslatt tre opposisjonsledere som ble arrestert etter demonstrasjoner for regimeskifte. To mennesker ble drept under demonstrasjonene fredag.

Jordan:

Kong Addullah II ba søndag om raske reformer, dialog, tiltak for å forhindre korrupsjon etter sammenstøt mellom de som støtter regjeringen og demonstranter.

Marokko:

Flere tusen mennesker demonstrerte i Marokkos gater søndag. Demonstrantene krever politisk endring og ønsker at kongen i landet får mindre makt. I byen Rabat, vest i landet, tok over 2000 mennesker til gatene. De roper: «Folket vil ha endring».

Iran:

Også i det persiske landet Iran meldes det at nye demonstrasjoner mot regjeringen har startet i deler av Teheran.

Ifølge politiet skal sikkerhetsstyrker være ute i gatene. Ifølge Reuters ble datteren til ekspresident Akbar Hashemi Rafsanjani arrestert under en demonstrasjon i Teheran.

Politet og sikkerhetsstyrkene skal ha klart å stanse de planlagte massedemonstrasjonene, men opposisjonen melder om flere sammenstøt. En person skal ha blitt drept, hevder de.

Statlige medier avviser at det har vært sammenstøt søndag, og sier Teheran var fullstendig rolig.

Zine El Abidine Ben Ali og Mohamed Bouazizi

Mohamed Bouazizi, grønnsakhandleren som tente på seg i Tunisia. Hndelsen førte til kupp i Tunisia og har skapt protestbølger gjennom arabiske land.

Foto: ApLaster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt