Uro ved 50-års markering

Politiet brukte tåregass, vannkanoner og gummikuler for å spre demonstranter under demonstrasjoner i forbindelse med 1956-markeringen i Ungarns hovedstad. Flere skal være skadet.

Uro i Budapest ved 50 års-markering
Foto: PAWEL KOPCZYNSKI / REUTERS

Det har vært uro to-tre steder, spesielt ved parlamentet og jernbanestasjonen hvor de offisielle markeringene holdes. 

Flere hundre demonstrerte fredelig mot statsminister Ferenc Gyurcsany, mens andre startet å kaste stein og metallbiter mot opprørspolitiet, som svarte med tåregass og vann.

En tanks, som stod utstilt i forbindelse med markeringen, ble tatt av demonstrantene og kjørt mot politifolk.

Demonstrant i Budapest
Foto: PETR DAVID JOSEK / AP

En tredje gruppe skal ha blitt spredd med vannkanoner et annet sted i hovedstaden, melder nyhetsbyrået.

De siste meldingene går ut på at politiet skjøt med gummikuler mot en gruppe ved Elizabeth-plassen, to kilometer fra parlamentet.

Skadet

Flere mennesker skal være skadet av skytingen, melder en fotograf fra nyhetsbyrået AFP.

Mange hundre politifolk ble utkommandert for å gjenopprette ro og orden.

Ved parlamentet var et tre meter høyt gjerde reist, for å skille demonstrantene fra de offisielle gjestene som et tilstede ved markeringen om at det er 50 år siden ungarerne reiste seg i protest mot Sovjet-kommunistenes innflytelse.

Blant de utenlandske statsoverhodene som har deltatt, er kong Harald og Spanias kong Juan Carlos.

Vannkanoner under uro i Budapest
Foto: BELA SZANDELSZKY / AP

Arrestert

Tidligere i dag ble 10 personer arrestert. De oppettholder kravet fra urolighetene i høst, om at statsminister Ferenc Gyurcsany må gå av.

Politiet jaget vekk demonstrantene utenfor nasjonalforsamlings-bygningen  til tross at det i helgen ble gitt løfte om lov til å demonstrere.

– Demonstrantene overholdt ikke sin del av avtalen, og hindret bombeeksperter i å gjennomsøke plassen. Derfor ga politisjefen ordre om at demonstrantene skulle fjernes, het det i en kunngjøring på Budapest-politiets nettsider ifølge NTB.

Aviste håndtrykk

NTB skriver også at flere av veteranene fra opprøret i 1956 i går nektet å trykke Gyurcsanys hånd under en offisiell minneseremoni i Budapest.

– Jeg tilbrakte åtte og et halvt år i sovjetisk fangenskap, og han er ikke en person jeg ønsker å håndhilse på, sa talskvinnen Karolyne Pinter.

Ferenc Gyurcsany ble født fem år etter oppstanden, men var på 1980-tallet leder for ungdomspartiet til kommunistpartiet.

Det høyreorienterte opposisjonspartiet Fidesz har boikottet Gyurcsanys markering av 50-årsminnet.

Fidesz har vært anførende i demonstrasjonene mot statsministeren, etter at han på et internt videofilmet partimøte innrømmet å ha løyet for velgerne i valgkampen.

Rundt 2.600 ungarere ble drept i oppstanden i 1956, mer enn 20.000 ble henrettet eller drept i tiden etter at oppstanden var slått ned og rundt 200.000 flyktet fra Ungarn.

 (NRK/NTB)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt