NRK Meny
Urix forklarer

Kaster han amerikanerne på dør?

BEIJING (NRK): Tok den 65 år gamle militæralliansen mellom Filippinene og USA slutt i går kveld, eller den filippinske presidenten bare en usedvanlig slu forhandler?

JAPAN-PHILIPPINES/DUTERTE

Den filippinske presidenten Rodrigo Duterte kom med sjokkuttalelse om sitt forhold til USA nylig. Her er han på pressekonferanse i Kina.

Foto: © Jason Lee / Reuters / Reuters

«I dette rom, ærede gjester, kunngjør jeg vår adskillelse fra USA - både innen forsvar og økonomi» sa den filippinske presidenten Rodrigo Duterte til et næringslisvforum her i Beijing igår kveld, mens applausen stod i taket.

Både i Manila og Washington D.C. undrer mange seg over om den filippinske presidenten faktisk mener å avslutte ett av USAs viktigste militære partnerskap i stillehavsregionen, om han bare spiller Kina og USA opp mot hverandre for å få bedre betingelser, eller om han i det hele tatt er riktig vel bevart.

– Det som nå skjer må regnes som en nasjonal tragedie, mener landets tidligere utenriksminister Albert Del Rosario, som håper Dutertes uttalelse igår kan «reverseres».

Snuoperasjon

Uansett er det verdt å huske på at bare for noen måneder siden ville denne ukens statsbesøk her i Beijing vært utenkelig.

CHINA-PHILIPPINES-DIPLOMACY

Filippinenes president Rodrigo Duterte hilser på Kinas president Xi Jinping.

Foto: Afp

Filippinene har siden 2012 ligget i stadig bitrere strid med Kina om øygrupper i Sør-Kinahavet. Før sommeren lå alt til rette for tilspisset konflikt med en stadig mer selvsikker kinesisk marine, etter at voldgiftsdomstolen i Haag ga Filippinene medhold i sine territorielle krav – i et utfall Kina nektet å akseptere. Det til tross for at Kina har ratifisert FNs havrettskonvensjon.

Æresgarde

Kontrasten var derfor stor til flyplassen her i Beijing tirsdag, der utenriksminister Wang Yi personlig stod ved flytrappen og hilste president Duterte velkommen på den røde løperen.

Det er en gest kineserne ellers sjelden spanderer, og ihvertfall ikke på en statsleder fra et inntil nylig fiendtlig land.

Gjennom uken har det kinesiske vertskapet stilt opp blankpusset hornmusikk på et nivå som bare kan betegnes som sjeldent.

CHINA-Philippines-POLITICS-DIPLOMACY

Rodrigo Duterte inspiserer kinesiske æressoldater på statsbesøk til stormakten.

Foto: THOMAS PETER / Afp

Vil forhandle om havområder

Duterte og Kinas president Xi har blitt enig om å gjenoppta forhandlinger om havområdene i Sør-Kinahavet.

Filippinene har prøvd forhandlinger før, men resultatene har uteblitt.

Men denne gang har Duterte seieren fra Haag-domstolen i baklomma. Samtidig vet han at det ikke er mulig å vinne militært over Kina. Å bli slagmark for en storkrig mellom stormakter er heller ikke spesielt fristende.

Kina kan fremstille forhandlingene som en seier for asiatisk diplomati og «vinn-vinn» samarbeid uten vestlig innblanding.

Velger Kina å være rause, kan de overtale andre land rundt Sør-Kinahavet til å følge etter. Et stort strategisk tilbakeslag for Obama-administrasjonens «dreining mot Asia» er dermed innen rekkevidde.

Investerer 13.5 milliarder dollar

Og som alltid sukrer Kina pillen med en vegg av penger.

Avtaler verdt 13.5 milliarder dollar er undertegnet de siste dagene, og Kina skal gjennom den nye Asiatiske Infrastrukturbanken AIIB investere i filippinsk infrastruktur som havner, veier og hurtigtog.

Alle som har besøkt Manila vet at dette er investeringer Filippinene sårt trenger.

He talks the talk...

Men på tross av varme håndtrykk og kinesiske omfavnelser har Duterte fortsatt ikke varslet noen endringer i forsvarspakten med USA fra 1951 eller den omstridte, utvidede forsvarsavtalen (EDCA) fra 2014, som gir USA rett til å bruke filippinske marinebaser.

Dersom han formelt sier opp også disse avtaletekstene, er bruddet med USA ugjenkallelig.

Men inntil det skjer er Dutertes mange utspill vel så gjerne uttrykk for røff forhandlingstaktikk, fra en bredkjeftet leder som gjerne byr opp til dans både i øst og vest.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt