NRK Meny
Normal

Innfører unntakstilstand før demonstrasjoner i Bangkok

Den thailandske kongen og dronningen har forlatt hovedstaden i forkant av varslede demonstrasjoner søndag.

Politi i Bangkok

Opprørspolitiet tok torsdag oppstilling utenfor parlamentet i Bangkok.

Foto: Chaiwat Subprasom / Reuters

Kongen og dronningen av Thailand

Kong Bhumibol Adulyadej og dronning Sirikit forlot Siriraj-sykehuset i Bangkok torsdag etter at den 85 år gamle kongen hadde tilbrakt nesten fire år på sykehuset.

Foto: Chaiwat Subprasom / Reuters

Kong Bhumibol Adulyadej og dronning Sirikit forlot torsdag sykehuset der den 85 år gamle kongen har tilbrakt de fire siste årene.

Kongen og dronningen skal i stedet oppholde seg på hans palass ved kysten, drøyt 200 kilometer fra hovedstaden.

Det er ikke klart om kongefamiliens flytting har sammenheng med at tilhengere av kongefamilien har varslet store demonstrasjoner i Bangkok søndag.

Demonstrerer mot amnesti

Det er et forslag fra regjeringen om å innføre amnesti for dem som har vært involvert i voldelige politiske demonstrasjoner de siste årene, som har gjort at opposisjonen varsler demonstrasjoner.

Amnestiet skal dekke perioden fra kuppet i 2006, da statsminister Thaksin Shinawatra ble styrtet, og frem til mai i 2012.

Thailand har siden kuppet for sju år siden vært gjennom flere runder med voldelige demonstrasjoner og regulære gatekamper.

Kaller seg «Folkets Hær»

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra.

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Kongetilhengere, som kaller seg «Folkets Hær», har begynt å sette opp telt i en park i byen. Det er ventet at det vil samle seg mange tusen innen de planlagte demonstrasjonene starter opp søndag ettermiddag (lokal tid).

Statsministeren har innført unntakstilstand i deler av hovedstaden og har plassert ut 1600 politifolk. I tillegg er flere tusen politifolk satt i beredskap.

– Som statsminister og innbygger i Thailand frykter jeg at demonstrasjonen kan føre til opptøyer, sa statsminister Yingluck Shinawatra i sin ukentlige TV-tale til nasjonen lørdag.

Politiet sier at de har fått klarsignal til å bruke vannkanoner, tåregass og gummikuler mot demonstrantene, dersom de mener det er nødvendig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kongetilhengere

Kongetilhengere hadde tatt oppstilling og viftet med flagg da kongen og dronningen forlot Siriraj-sykehuset i Bangkok torsdag.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / AFP

Tror Thaksin kan få amnesti

Det opposisjonen frykter med den nye amnestiloven er at den kan føre tidligere statsminister Thaksin Shinawatra tilbake i politikken.

Opposisjonen tror at statsminister Yingluck Shinawatra, som er søster av Thaksin Shinawatra, vil manipulere loven slik at broren får amnesti for sin dom for korrupsjon og skattesvindel.

Thaksin Shinawatra lever i dag i eksil. men splitter det thailandske samfunnet og mange i opposisjonen mener at han er den reelle makten bak søsterens regjering.

– Vårt mål er å styrte Thaksin-regimet, som styres av Thaksin for Thaksin, og erstatte det med styre av folket og for folket, sier Thaikorn Polsuwan, som er talsmann for «Folkets Hær» til nyhetsbyrået AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt