Unntakstilstand i Australia

Myndighetene i den australske delstaten New South Wales har innført unntakstilstand på grunn av skogbrannene som herjer utenfor Sydney.

Myndighetene i den australske delstaten New South Wales har innført unntakstilstand på grunn av skogbrannene som herjer utenfor Sydney.

VIDEO: Forholdene i New South Wales beskrives som de verste på 40 år.

De omfattende brannene har nå pågått i fem døgn, og ser ikke ut til å gi seg med det første.

En uvanlig varm vår og mye vind har ifølge delstatsmyndighetene gjort forholdene til de farligste på 40 år, og nå har New South Wales-guvernør Barry O'Farrell innført unntakstilstand, skriver Sydney Morning Herald.

Det vil gi nødetatene utvidede fullmakter i 30 dager. De kan blant annet kutte gass- og strømforsyning dersom det blir nødvendig, og beordre folk til å evakuere.

– Vi planlegger for det verste, men håper på det beste, sier O'Farrell.

Rundt 200 hjem er fullstendig utbrent, og en mann har omkommet av et hjerteinfarkt mens han forsøkte å beskytte huset sitt fra flammene.

Den 24 år gamle brannmannen Tim Boxwell sier til BBC at han mistet huset sitt i Winmalee til flammene mens han selv var på jobb.

– Jeg hadde stått og sett på at andre folks hus brant, og den følelsen var ille nok. Å få vite at ditt eget hus er tapt, var også et sjokk, sier han.

Les: Minst hundre hjem ødelagt av skogbranner i Australia

Kan nå frem til Sydney

Etter et par dager med lavere temperaturer hadde brannvesenet håp om å få flere branner under kontroll.

Nå ser det imidlertid ut til at temperaturene stiger igjen, og det skal ikke være noen muligheter for regn på en god stund.

Myndighetene frykter at de tre største skogbrannene, to i Blue Mountains-området og en utenfor byen Lithgow, skal bli til én enorm brann i løpet av de neste dagene.

– Vi er klar over betydningen av dette, ettersom brannen da vil krype mot den nederste delen av Sydney. Det er helt klart noe vi er veldig bekymret for, sier en ikke navngitt brannmann.

Brannsjef Shane Fitzsimmons mener man ikke har sett lignende forhold siden 1960-tallet.

– Realiteten er imidlertid at disse forholdene er noe helt nytt, og i en klasse for seg selv, sier han.

Skogbrann i Australia

Brannslokking ved Bell i New South Wales.

Foto: Paul Miller / Ap

15 branner ute av kontroll

15 branner regnes fortsatt som ute av kontroll, og myndighetene anslår at over 37.000 hektar er svidd av.

Søndag gikk det ut nye varsler om evakuering nordvest for Sydney, der den 30 mil lange brannfronten nærmer seg flere småbyer.

– Selv om dette kan være ubeleilig, vil jeg heller beklage bryet enn å hanskes med ødeleggelse og fortvilelse, sier Fitzsimmons til news.com.au.

Brannvesenet anslår at flammene kan spre seg med mellom tre og ni kilometer daglig, og vinden har flere steder sendt gnister over elver.

Brannmannskapene har nå fått forsterkninger fra nabodelstatene.

Det er fortsatt usikkert hvordan brannene startet. Tidligere har flere skogbranner vist seg å ha vært påsatt, og politiet bekrefter at de holder et øye med tidligere domfelte brannstiftere.

I tillegg undersøker militæret om brannene kan ha sammenheng med en øvelse som ble utført samme dag som den første brannen startet.

Les: – Militæret kan stå bak storbrann

SISTE NYTT

Siste nytt