Unnskyldte bombing av Greenpeace-båt – 30 år etter

Den franske etterretningsagenten som for 30 år siden sprengte Greenpeace-skipet «Rainbow Warrior» ved kai i New Zealand har beklaget det han gjorde.

«Rainbow Warrior»

Greenpeace-skipet «Rainbow Warrior» ble sprengt ved kai i New Zealand 10. juli 1985.

Foto: PATRICK RIVIERE / AFP

Den portugisiske fotografen Fernando Pereira

Den portugisiske fotografen Fernando Pereira ble drept i angrepet i 1985.

Foto: David Robie/Wikipedia/Fair Use

– Tretti år etter hendelsen, etter at følelsene har lagt seg og jeg har fått avstand fra arbeidet mitt, mener jeg det er på tide å komme med min dypeste beklagelse og si unnskyld, sier den tidligere franske agenten Jean-Luc Kister.

Kister arbeidet for det franske etteretningsvesenet DGSE - Frankrikes svar på CIA - da han sprengte båten.

Greenpeace-skipet «Rainbow Warrior» var på vei for å protestere mot franske prøvesprengninger av atombomber da det ble sprengt ved kai i Auckland på New Zealand.

To sprengladninger var festet til skroget på skipet. Skadene fra den første bomben var ikke verre enn at den portugisiske fotografen Fernando Pereira returnerte til skipet for å prøve og redde noe av fotoutstyret sitt.

Dermed gikk den andre og større bomben av. Skipet sank og Fernando Pereira ble drept.

Frankrike nektet først at landet hadde noe med sprengningen å gjøre, men to franske agenter, kaptein Dominique Prieur og kommandør Alain Mafart, ble arrestert.

De to ble dømt til ti års fengsel, men ble sluppet fri etter å ha vært internert i to år på den franske stillehavsøya Hao.

Hull i skroget til «Rainbow Warrior».

Minene som ble festet av Jean-Luc Kister førte til store hull i skroget til «Rainbow Warrior».

Foto: ROSS WHITE / AFP

– Jeg har en uskyldig manns blod på samvittigheten

Jean-Luc Kister i Mediepart.

Den tidligere franske etterretningsagenten Jean-Luc Kister unnskylder seg i dag i Mediepart.

Foto: Faksimile
«Rainbow Warrior»

«Rainbow Warrior» med regnbuefargene på skroget, etter sprengningen.

Foto: Photo by Greenpeace / Reuters

Det var den franske journalisten Edwy Plenel som for 30 år siden avslørte at det var fransk etterretning som sto bak angrepet på «Rainbow Warrior».

Plenel er nå sjefredaktør i den franske nettavisen Mediepart og det var i et intervju med ham at Jean-Luc Kister kom med beklagelsen.

– Jeg har blodet til en uskyldig mann på min samvittighet, og det tynger. Vi er ikke kaldblodige mordere. Samvittigheten min gjør at jeg ville be om unnskyldning og gi en forklaring, sier Kister.

Kister var mannen som festet sprengladningene under båten. I intervjuet sa han at det hadde vært mulig å skade skipet på mindre drastiske måter, om å ødelegge propellen, men at forslagene om mindre drastiske aksjoner ble avvist av den franske regjeringen.

– Det var en villighet på høyt nivå til å si: Dette må ta slutt en gang for alle, vi trenger å gjøre noe dramatisk. Vi fikk beskjed om å senke den. Vel, det er enkelt å senke en båt, du må lage et hull i den, sier Kister i intervjuet.

Intervjuet er publisert samtidig på det franske nettstedet og på TV i New Zealand.

SISTE NYTT

Siste nytt