Unngikk kollisjon i verdensrommet med få meters margin

En utdatert russisk satellitt og en del av en kinesisk rakett var nær ved å kollidere i verdensrommet natt til fredag. Det kunne utgjort en trussel for andre satellitter.

SE VIDEO: Over 60 år med romfart har ført til enorme mengder søppel i verdensrommet. I natt kunne det blitt mer.

Satellitten Kosmos-2004 og en del fra kinesernes ChangZeng-rakett hadde en hastighet på 15 kilometer i sekundet (54.000 km/t) da de kom flyvende fra hver sin retning, 1000 kilometer over jordoverflaten.

Amerikanske LeoLabs, som overvåker romsøppelet som går i bane rundt jorden, hadde på forhånd ventet at de to objektene ville passere hverandre med 25 meters avstand, skriver BBC.

I rom-målestokk må det sies å være knapp margin.

Kan gjøre stor skade

Som her på jorda, er også verdensrommet forsøplet av menneskers etterlatenskaper.

I 2017 anslo forskere at rundt 750.000 søppelbiter i forskjellig størrelse går i bane rundt jorden. I dag anslås antallet til å være 900.000 deler større enn én centimeter.

Selv de minste bitene kan påføre store skader dersom de kolliderer med operative satellitter.

Romsøppel

SØPPEL: Denne illustrasjonen fra Nasa viser hvor omfattende søppelproblemet rundt jorda er.

Foto: NASA

I 1993 ble et solcellepanel fra Hubble-teleskopet fraktet tilbake til jorden. Panelet hadde hundrevis av små hull etter å ha kollidert med romsøppel på størrelse med sandkorn.

Den internasjonale romstasjonen ISS har også flere ganger vært nødt til å skifte bane, fordi det har vært fare for kollisjon med romsøppel.

En kollisjon i høy hastighet mellom satellitten og rakettdelen i natt, kunne ført til at mengder med nye søppelbiter ville gått inn i bane.

Denne gangen gikk det bra. Flere astronomer anslår at de to delene passerte hverandre med en avstand på 70 meter.

Laster Twitter-innhold

LeoLabs skriver på Twitter at de ikke har sett noe tegn til kollisjon eller nedfall etter passeringen.

Økende problem

Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) kom denne uken med sin årlige rapport om miljøet i rommet, og pekte på det stadig økende problemet med romsøppel.

Ifølge ESA har det de siste 20 årene i snitt vært 12 kollisjoner eller eksplosjoner årlig i verdensrommet, som fører til at søppelmengden bare øker.

Den internasjonale astronautføderasjonen kom denne uken med en liste over de 50 mest bekymringsfulle gjenstandene som sirkler rundt jorda. Brorparten av disse gjenstandene stammer fra Russland og Sovjettiden.

Bekymringen for konsekvensene av romsøppel øker i takt med at private aktører som SpaceX, Google og flere andre har varslet at de vil sende opp en rekke satellitter de kommende årene.

Astronomenes skrekkscenario er det såkalte Kessler-syndromet hvor tettheten av søppel blir så stor at hver kollisjon skaper mer søppel, som igjen øker sjansen for flere kollisjoner.

Om så skjer, vil det bli umulig å sende satellitter opp i bane rundt jorden.

Vil støvsuge rommet

De siste par årene har det nlitt gjort flere forsøk på å rydde opp i søppelbeltet.

En britisk satellitt lyktes i 2018 med å fange en søppelbit på størrelse med en skoeske i et nett. Satellitten sendte ut en liten, firkantet kube på størrelse med en skoeske. Så skjøt den ut et nett som fanget kuben.

Det er også blitt gjort forsøk på å fange gamle satellitter med harpun.

Flere forskningsmiljøer har i lang tid jobbet med å utvikle teknologi som kan brukes til å «støvsuge» rommet. Det har blant annet blitt foreslått å skyte søppelet med laserstråler fra jorden.

Norge har også vært engasjert i arbeidet med oppryddingen.

SISTE NYTT

Siste nytt

FBI: Russland og Iran forsøker å påvirke valget

Amerikanske myndigheter mener at Russland og Iran forsøker å påvirke valget. FBI sier Iran står bak truende e-poster til demokrater.

Obama: Trump er ute av stand til å ta jobben seriøst

Tidligere president Barack Obama sier at president Donald Trump er ute av stand til å ta presidentjobben seriøst.