NRK Meny
Normal

Universets største

Langt ute i verdenrommet står fire galakser på rekke og rad og er i ferd med å kollidere. Når det skjer vil vi få en av universets største galakser.

 

Fire galakser kolliderer

Fire galakser kolliderer

Foto: HO / REUTERS

Tre av galaksene er på størrelse med vår egen Melkevei, mens den fjerde er tre ganger så stor som vår.

Alle fire er hjem til milliarder av stjerner, og ligger ufattelige fem milliarder lysår unna oss. Det er altså den avstanden lyset reiser i løpet av fem milliarder år.

For ordens skyld: Det tar lyset åtte minutter å reise fra Solen til Jorden.

Får se nærmere på enorme kollisjoner

Når galaksene kolliderer vil de smelte sammen til en galakse som er ti ganger så stor som vår egen, melder Space.com.

- Når sammensmeltingen er komplett vil dette bli en av de største galaksene i universet, sier Kenneth Rise ved Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Funnet, som blir omtalt i den neste utgaven av Astrophysical Journal Letters, vil gi forskere et nærmere innsyn i hva som skjer når så store galakser kolliderer.

- De fleste galakse-sammenstøtene vi kjenner til i dag er som om at to biler kolliderer. Det vi er i ferd med å se er som om fire biler laget av sand kolliderer, hvor bitene blir spredt rundt omkring, sier han.

Flyte på vannet

Galaksekollisjoner er helt vanlig i universet. Vi vet allerede nå at Melkeveien vil komme til å kollidere med den nærmeste galaksen, Andromeda, om cirka fem milliarder år.

Et annet forsker-team har oppdaget det som hittil er den største kjente planeten. Den ble oppdaget da den passerte foran sin sol, og er 70 ganger større enn vårt solsystems største planet, Jupiter.

Den ligger 1435 lysår unna Jorden, og "bare" sju millioner kilometer unna sin egen sol, melder BBC. Det betyr at den er svært varm, med overflatetemperaturer på 1300 grader.

Tettheten på planeten er svært lav, faktisk bare 0,2 gram per kubikkcentimeter. I praksis betyr det at den ville kunne flyte på vannet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt