Hopp til innhold

Unike bilder av månen og jorden sammen

Nye bilder tatt langt ute i rommet fanger opp månen når den går foran jorden. Den helt spesielle billedserien gir oss noe mer, for det er den skjulte baksiden av månen som er avbildet.

Månen foran jordkloden

Bildene ble tatt av en satellitt som henger i rommet 1,5 millioner kilometer vekk fra jorden. Den mørke sirkelen er månen.

Foto: NASA

Bare to ganger i året er det mulig for et kamera på det helt riktige stedet å ta slike bilder, men inntil nå har vi ikke hatt et slikt kamera tilgjengelig. Det var først i midten av forrige måned den nye satellitten Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) hadde kommet seg i posisjon for å ta bildene som nå er offentliggjort.

DSCOVR satellitten

Satellitten DSCOVR er plassert i et punkt mellom solen og jorden som heter Lagrange 1 som gjør at den går i en stabil bane som alltid følger jorden, og at den bare ser den siden som er opplyst av solen.

Foto: NASA

NASA har satt sammen hele billedserien slik at vi kan se hvordan det ser ut når månen passerer foran vår planet:

«Dark side»

Det var 16. juli denne billedserien ble tatt, vi ser månen som seiler forbi Stillehavet. Det var også en usedvanlig aktiv dag i Stillehavet. Det er mulig å se flere stormer. Tydligst er kategori 4. orkanen Dolores som henger utenfor kysten av Baja California.

Billedserien har begeistret astronomene. Ikke minst fordi den viser akkurat hvor mørk månen egentlig er.

Laster Twitter-innhold
Månens bakside

Baksiden av månen ser helt annerledes ut enn forsiden. Den er nesten totalt dekket av kratre.

Foto: Wikimedia

Denne månesiden blir ofte kalt «The dark side of the moon» selv om den får like mye sollys som den andre siden, skriver The Huffington Post.

Siden månen har en bundet rotasjon i forhold til jorden, er den samme siden alltid vendt mot jorden, og en stor del av månen kan derfor aldri ses av oss.

På grunn av tidevannskreftene har månen blitt tvunget inn i en rotasjon rundt sin egen akse som tar, ikke overraskende, akkurat en måned å gjennomføre.

Lyst fjellområde

Også i februar ble det vist bilder som tydeliggjorde at terrenget på denne siden av månen er helt annerledes enn det vi kjenner som forsiden.

Bilde av månen og jorden sammen tatt av satellitten EPOXI

Bilder av månen når den går foran jorden er tatt tidligere, men ikke i så god oppløsning. Dette litt uklare bildet ble tatt av EPOXI satellitten i 2008.

Foto: NASA

Baksiden har svært få av de store mørke slettene som er så iøynefallende når man ser månen fra Jorda, og som man før trodde var hav. I stedet er baksiden dekket av et nesten sammenhengende, lyst fjellområde med svært mange nedslagskratre.

Mare Moscoviense

Moskvahavet, eller Mare Moscoviense fotografert av mannskapet på Apollo 13 ferden da de gjennomførte sin eneste tur over månens bakside.

Foto: NASA

På de nye bildene er det mulig å se en av de få mørke områdene på baksiden av månen. Det er den sirkelformede Mare Moscoviense som ligger oppe til venstre i bildene.

Navnet kan oversettes til Moskvahavet, og er for å ære den sovjetiske sonden Luna 3 som tok de første bildene av baksiden.

Ære til Gore

Ære for de siste bildene, de vi ser i dag, kan gis til tidligere videpresident Al Gore, som jobbet hardt for satellitten. Goresat, som den også ble kalt, gir oss oppdaterte bilder av hele den solbelyste siden av jorden flere ganger hver dag.

Klimaforkjemperen Gore ville at alle skulle se hvor sårbar og vakker den eneste beboelige planeten i solsystemet er.

SISTE NYTT

Siste nytt