Unicef trenger 25 milliarder for å redde verdens barn

Hvert niende barn lever i kriseområder. Ifølge Unicef Det trengs 25 milliarder kroner for å dekke deres grunnleggende behov i 2016.

Bassam and Hamida
Foto: © UNICEF/UNI198166/Sanadiki, Omar Sanadiki / © UNICEF/UNI198166/Sanadiki

I dag legger FNs barnefond, Unicef, fram sin humanitære appell som skisserer hva som skal til for å hjelpe de 250 millioner barna som lever i kriseområder.

Hjelpen vil bestå av å gi utdannelse og støtte for å komme seg gjennom traumer, samt mat, vann, sikkerhet og hygiene.

Krig og konflikt har blitt en største årsaken til at barn trenger hjelp.

– Syriakrisen som også er den største driveren for flyktningstrømmen, er den største årsaken til barns katastrofer i 2016. Krig og konflikt har tatt over for naturkatastrofer som den største utfordringen for overlevelse for barn i våre dager, forteller generalsekretær i Unicef, Bernt G. Apeland.

Apeland mener det er viktig å sørge for at barn får den hjelpen som skal til for at de er kvalifisert til å få glede av freden når den kommer, blant annet ved å satse på skolegang.

– Og så har jeg ikke store forhåpninger om at det kommer en løsning på Syriakrisen som rammer 5–6 millioner barn eller Jemenkonflikten som rammer 10 millioner barn i 2016, så det er viktig at vi har et sterkt fokus nå på de barna som lever i krig og konflikt uansett hvor vanskelig det er, sier han.

Verste tørke på 30 år

Klimaproblemer er den andre store utfordringen Unicef ser i 2016. Tørke og flom truer 660 millioner barn som bor i utsatte områder.

– Spesielt fordi vi nå har en sterk utgave av værfenomenet El Nino som medfører både tørke og flom i Sør-Amerika og Afrika. Etiopia har den verste tørken på over 30 år og vi ser langs hele østkysten av det afrikanske kontinentet at land etter land rammes. Det vil være titalls millioner av barn som kommer til å rammes, forteller Apeland.

I Vest-Afrika trues barn av stadige angrep fra ekstremistgruppa Boko Haram, og 5,8 millioner barn i området er underernærte. Øst i Afrika risikerer Sør-Sudan å miste en hel generasjon barn som er drevet på flukt. I 2015 reddet Unicef 1.755 barnesoldater.

– Det er vanskelig å klare å holde fokus på alle krisene, og vi ser at kriser i det sørlige, sentrale og vestlige Afrika ikke er i stand til å nå opp i konkurransen. Det ser vi i Unicef ser på med bekymring. Vi må bli mye flinkere til å fordele pengene slik at alle barn, uansett hvor de vokser opp i verden har den samme muligheten til å overleve, mener Apeland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt