NRK Meny
Normal

Unge tyskere stemmer på piratparti

Piratpartiet håper på valg-overraskelse til helgen.

Tyske Piratenpartei
Foto: THOMAS PETER / REUTERS

Førstkommende helg er det valg på ny forbundsdag i Tyskland, men ungdommen har allerede sagt hva de vil. Fredag ga over 120.000 ungdommer sine stemmer i et under 18-valg.

Regjeringspartiet SPD fikk flest stemmer med 20,4 prosent, rett over De Grønnes 20,05 prosent. Men den største overraskelsen var piratpartiet «Piratenpartei» som fikk hele 8,72 prosent av stemmen, skriver torrentfreak.com . Det kreves fem prosent for å komme inn i parlamentet.

Det tyske piratpartiets støtte har skutt i været under vårens fildelingsdebatt. Partiet har nå over 8000 medlemmer og er, ifølge Reuters , det raskest voksende politiske partiet i Tyskland.

Piratpartiet håper å vinne de unge velgerne ved å kjempe mot nettsensur og overvåkning og lover en reform av ophavsrettsregler og patentlover.

Motiverende

Resultatet i ungdomsvalget motiverer piratpartiet til ekstra innsats den siste uken før valget.

- Det faktum at mange av dem har valgt oss, viser at unge mennesker syns det er viktig å forsvare sine borgerrettigheter og at Piratene dekker de sentrale temaene i det 21. århundre, sier partiformann Jens Seipenbusch, i en pressemelding.

33 land

Det første piratpartiet ble grunnlagt i Sverige i 2006 der det har blitt det femte største partiet. Nå finnes det, ifølge Reuters, piratpartier i hele 33 forskjellige land.

Og de er ikke bare tullepartier. En svensk «pirat» er allerede valgt inn i EU-parlamentet og nå håper Piratenpartei på seter i det tyske parlamentet.

De har allerede seter i bystyrene i Münster og Aachen.

Lite spenning

Spenningen er ikke like stor i Tyskland som den var i Norge med hensyn til statsleder.

Den sittende forbundskansleren Angela Merkel er en soleklar favoritt. Spenningen står i hvem hennes parti, CDU, skal samarbeide med. Svaret kommer etter at tyskerne har gitt sine stemmer søndag 27. september.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt