Unge tyskere stemmer på piratparti

Piratpartiet håper på valg-overraskelse til helgen.

Tyske Piratenpartei
Foto: THOMAS PETER / REUTERS

Førstkommende helg er det valg på ny forbundsdag i Tyskland, men ungdommen har allerede sagt hva de vil. Fredag ga over 120.000 ungdommer sine stemmer i et under 18-valg.

Regjeringspartiet SPD fikk flest stemmer med 20,4 prosent, rett over De Grønnes 20,05 prosent. Men den største overraskelsen var piratpartiet «Piratenpartei» som fikk hele 8,72 prosent av stemmen, skriver torrentfreak.com . Det kreves fem prosent for å komme inn i parlamentet.

Det tyske piratpartiets støtte har skutt i været under vårens fildelingsdebatt. Partiet har nå over 8000 medlemmer og er, ifølge Reuters , det raskest voksende politiske partiet i Tyskland.

Piratpartiet håper å vinne de unge velgerne ved å kjempe mot nettsensur og overvåkning og lover en reform av ophavsrettsregler og patentlover.

Motiverende

Resultatet i ungdomsvalget motiverer piratpartiet til ekstra innsats den siste uken før valget.

- Det faktum at mange av dem har valgt oss, viser at unge mennesker syns det er viktig å forsvare sine borgerrettigheter og at Piratene dekker de sentrale temaene i det 21. århundre, sier partiformann Jens Seipenbusch, i en pressemelding.

33 land

Det første piratpartiet ble grunnlagt i Sverige i 2006 der det har blitt det femte største partiet. Nå finnes det, ifølge Reuters, piratpartier i hele 33 forskjellige land.

Og de er ikke bare tullepartier. En svensk «pirat» er allerede valgt inn i EU-parlamentet og nå håper Piratenpartei på seter i det tyske parlamentet.

De har allerede seter i bystyrene i Münster og Aachen.

Lite spenning

Spenningen er ikke like stor i Tyskland som den var i Norge med hensyn til statsleder.

Den sittende forbundskansleren Angela Merkel er en soleklar favoritt. Spenningen står i hvem hennes parti, CDU, skal samarbeide med. Svaret kommer etter at tyskerne har gitt sine stemmer søndag 27. september.

SISTE NYTT

Siste nytt