Hopp til innhold

Venter på avtale i dag

TEHERAN (NRK): De har ventet i tre uker mens deadline etter deadline er blitt brutt i Wien. Men unge i Teheran håper de ikke har ventet forgjeves.

Faramarz Mohammadi i Iran

VIL HA UTDANNELSE: Faramarz Mohammadi håper en atomavtale kan føre til at han må jobbe mindre og at han kan fokusere mer på skolearbeidet.

Foto: Kristin Solberg / NRK

Hadi Moghaddam (24) ønsker en atomavtale nesten mer enn noe annet.

– Jeg som en ung iraner, jeg vil virkelig ha et bedre forhold til USA, Storbritannia og Europa, sier han, stående utenfor matbutikken der han jobber.

En 13 år lang internasjonal stillingskrig om det iranske atomprogrammet kan nærme seg slutten. Ifølge en uttalelse fra Det hvite hus fredag kveld har stormaktene aldri vært nærmere en atomavtale med Iran.

Forhandlingsfristen går ut ved midnatt.

Hadi Moghaddam (24) ønsker en avtale og bedre forhold til land i Vesten

Hadi Moghaddam (24) ønsker en avtale og bedre forhold til land i Vesten.

Foto: Kristin Solberg / NRK

– Iranere vil ha et bedre forhold til USA, Storbritannia og Europa. Jeg vet ikke om myndighetene vil det, men jeg håper det, sier Moghaddam..

Også andre unge mener det samme.

– Hvis det blir en avtale, og det får konsekvenser, vil det være en stor suksess, sier Faramarz Mohammadi (18).

Han går i andre klasse på videregående, og jobber i en klesbutikk om dagen. I tillegg har han en vaskejobb. Til sammen jobber han over 13 timer i døgnet i skolens sommerferie.

Han håper på en avtale ikke bare for landets del, men også sin egen. Hvis sanksjonene mot Iran lettes, vil økonomien og hverdagen bli litt bedre, tror han. Nå jobber han uten å kunne klare å spare.

– Hvis det blir en avtale, vil jeg bare måtte ha én jobb, og jeg ville klart spare penger for familien og fremtiden. Da ville jeg hatt mer fred og ro til fokusere på skolearbeidet, sier han.

Flertallet positive

En meningsmåling fra Universitetet i Marylands senter for internasjonale- og sikkerhetsstudier, IranPoll.com og Universitetet i Teheran viser at 57 prosent av iranere ønsker en avtale, basert på den midlertidige rammeavtalen mellom Iran og stormaktene fra april. 15 prosent er imot, og 28 prosent vet ikke, ifølge meningsmålingen som baserer seg på telefonintervjuer med 1009 iranere i mai.

Ektefellene Mohammed Shalbaf og Fatima Jazayeri

Ektefellene Mohammed Shalbaf og Fatima Jazayeri støtter en avtale, men sier at de ikke vil ha det for enhver pris.

Foto: Kristin Solberg / NRK

Også det unge ekteparet Mohammed Shalbaf og Fatima Jazayeri støtter en avtale, men sier at de ikke vil ha det for enhver pris.

– Vi er ikke desperate. Vi har overlevd sanksjonene, men hvis forhandlingene får et positivt resultat, er det bra, sier Jazayeri.

– Jeg følger med på nyhetene og på forhandlingene, og jeg kan ikke spå hva som vil skje. Men det som er viktig, er at det blir en god avtale, og at den tar hensyn til iranere og Irans nasjonale interesser, sier Shalbaf.

"Avtale eneste alternativ"

Nasser Hadian ved Universitetet i Teheran

Professor i statsvitenskap Nasser Hadian ved Universitetet i Teheran mener at en avtale er uunngåelig

Foto: Kristin Solberg / NRK

Professor i statsvitenskap Nasser Hadian ved Universitetet i Teheran skriver bok om atomforhandlingene. Han er overbevist om at de vil ende i en avtale – selv om tidsfrist etter tidsfrist er brutt.

– Jeg er glad for at de vanskeligste punktene er blitt utsatt til slutten – det er slik det burde være. For på dette tidspunkt er det ingen mulighet for at det ikke blir en avtale. Både amerikanere og iranere har investert så mye i prosessen, at det vil være nesten utenkelig hvis president Obama og (utenriksminister) Kerry eller president Rouhani og (utenriksminister) Zarif ville trekke seg på dette tidspunktet, sier han.

– Det er ikke annet alternativ enn en avtale.