NRK Meny
Normal

Unge grekere med utdanning rømmer landet

Det siste året har en halv million unge, høyt utdannede grekere enten reist eller planlegger å reise fra Hellas. – Her er det ingen fremtid, sier 24 år gamle Dimitris.

Unge rømmer Hellas

Dimitris Christodoulou (t.v.) og Kostas Vlachopoulos har ikke tro på at den økonomiske situasjonen i Hellas blir bedre. Derfor søker de lykken i utlandet.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Kristian Aanensen i Hellas

– Det er ingen jobber i offentlig sektor og med en ungdomsledighet på over 50 prosent er det lite håp om arbeid i Hellas for folk med høyere utdanning, sier Kostas Vlachopoulos, som sammen med sin kamerat, Dimitris Christodoulou, flytter til henholdsvis England og Sveits til høsten.

Det er de ikke alene om. Totalt har 500.000 unge grekere registret sine cv-er hos utenlandske rekrutteringsbyråer viser en undersøkelse fra Eurostat.

– Landet tappes for intellektuelle, for det er rett og slett ingen fremtid her. Det er ikke bare det at det ikke finnes noen jobber, det finnes heller ingen plan for hvordan vi skal komme oss ut av denne krisen. Og ingen plan gir intet håp. Så derfor tror jeg mange unge nå søker lykken i andre land, sier Dimtiris.

– Forlater alt

NRK møter de to 24 år gamle kameratene på en kafe i sentrum av Aten. De bor, i likhet med alle sine venner, hjemme hos foreldre, og er akkurat ferdig med universitetsstudiene.

Nå har de bestemt seg for at fremtiden ligger et annet sted enn i Hellas.

– Det er ikke med lett hjerte at jeg nå har bestemt meg for å forlate Hellas. Jeg forlater alt; foreldre, venner, kjæreste, alt. Men slik jeg ser det har jeg ikke noe valg, sier Dimitris.

Han mener det ikke finnes noen muligheter for ham i Hellas.

– Men på sikt håper jeg at jeg kan komme tilbake og hjelpe til med å forandre landet. Det er selvfølgelig et paradoks at de som kan være med å bygge landet nå forsvinner. Men vi har rett og slett ikke noe annet valg, sier den unge grekeren, som reiser til Sveits i august for å begynne på sin doktorgrad i informatikk.

– Det er ingen fremtid her

I Hellas tjener en nyutdannet lærer mellom 400 og 600 euro i måneden, og en gjennomsnittlig husleie i Aten ligger på rundt 300. Det gir ikke rom for de store utskeielsene.

– Det er ikke så mange som går ut i ukedagene lenger. De har ikke råd til det. I helgene møtes vi, men vi kjøper ikke like mye som før, sier Kostas.

For to år siden ble Hellas rammet av en økonomisk og sosial krise som bare for få år siden var helt utenkelig i Vest-Europa. Arbeidsledigheten skjøt i været, lønningene ble kappet til beinet og selvmordsraten doblet seg.

Nå rømmer også det som skulle vært fremtiden landet.

– For to år siden var vi optimister. Det er ikke slik at vi sulter nå, men det er ingen fremtid her. Vi bor hjemme hos foreldrene våre og har ingen jobbmuligheter. Vi er godt utdannet og har studert lenge, men ingen vil ansette oss. Jeg kjenner mange som ikke forteller at de har en master- eller doktorgrad, fordi de er redd for ikke å få en jobb de i virkeligheten er overkvalifisert til, sier Kostas.

«Selg øyene deres»

Da krisen startet høsten 2010 skrev den tyske storavisen Bild over hele forsiden «Selg øyene deres, blakke grekere! Og sleng gjerne på Akropolis».

Problemene hadde bare så vidt begynt, og tyskerne mente grekerne bare hadde seg selv å takke. Det faller ikke i god jord blant den greske ungdommen.

– Vi er skuffet over EU og Tyskland. For man forventer jo av noen som kaller seg en venn, hjelper til når man har det som tøffest, sier Dimitris, som også har sett seg lei på den alltid tilbakevendende myten om «den late grekeren».

– Vi jobber faktisk mest i hele Europa, mer enn tyskerne, sier Dimitris, og han har støtte i statistikken.

2100 timer i året

For ifølge en OECD-rapport arbeider nemlig hver sysselsatte greker 2100 timer i året, det høyeste nivået i Europa, mens hver sysselsatte tysker jobber bare litt over 1300 timer.

Men det er en kjensgjerning at mange av arbeidstimene ikke har resultert i skattbar inntekt. Svart økonomi, korrupsjon og store skatteunndragelser har preget det greske systemet.

– Vi må forandre systemet. Vi kan ikke bare fortsette slik foreldrene våre har gjort. Nye, unge stemmer kommer nå frem på forskjellige sosiale medier og krever en forandring. Det gjør meg optimistisk, sier Georgia Kouta, som flyttet til London for to år siden for å fullføre sin doktorgrad i moderne historie.

Nå er hun hjemme for sommeren, men også hun er bekymret for situasjonen i hjemlandet.

– Det er veldig vanskelig å få jobb her i Hellas. Nå er det nesten bare jobber inne turisme, og høyt utdannede blir satt til å selge billetter til turister istedenfor å gjøre det de kan. Og hvis ikke folk får mulighet til å utvikle sitt potensial så forsvinner de. Det er det som skjer nå. Unge, talentfulle grekere drar andre steder.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt