Hopp til innhold

Nå strømmer 500.000 unge sør-europeere til Tyskland

BERLIN (NRK.no): Ungdom fra Sør-Europa strømmer til Tyskland for å finne jobb. Nå har rundt en halv million arbeidsløse fra Italia, Hellas, Spania og Portugal satset på en fremtid i Tyskland, og mange har lyktes.

Mange unge arbeidsledige demonstrerte i Berlin

Denne uken samlet mange unge seg foran kontoret til Angela Merkel for å si hva de mener om situasjonen i Europa.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Arnt Stefansen, Tyskland
Foto: NRK

Samtidig får nettopp tyske myndigheter og den tyskdominerte europeiske krisepolitikken skylda for at millioner av unge EU-borgere er uten jobb.

Drømmelandet

«Europas ungdom kommer til oss. Spanjoler, grekere og italienere lærer seg tysk og søker arbeid her», skriver den tyske storavisen «Frankfurter Allgemeine Zeitung», i en helsides artikkel med overskriften «Traumland Deutschland» - «Drømmelandet Tyskland».

Vi får håpe at det ligger en anelse ironi i den svulstige tittelen. For det er ikke akkurat hete drømmer og varme følelser som preger unge europeeres forhold til EUs mektigste land i øyeblikket.

Siden finanskrisa rammet Europa for nærmere fem år siden har millioner av unge mennesker mistet jobben i EU-landene ved Middelhavet, og søreuropeere flest mener det er Angela Merkels sparepolitikk som er den viktigste årsaken.

I Hellas og Spania er rundt 60 prosent av alle arbeidssøkende under 25 år uten arbeid, og i Italia og Portugal ligger tallet på rundt 40 prosent. «Den tapte generasjon» er en av de mest brukte, og mest tragiske, beskrivelser av den europeiske krisa.

Unge arbeidsledige demonstrerer i Berlin

Foran kontoret til Angela Merkel sa demonstrantene hva de mente måtte gjøres, og når.

Foto: Artn Stefansen / NRK

Men samtidig som økonomiene i de søreuropeiske landene går fra dårlig til verre, så går den tyske økonomien bra. Og de siste årene har stadig flere unge arbeidsledige tatt veien fra Sør-Europa til Tyskland for å finne arbeid. Det er en god nyhet for tyske bedrifter.

Trenger arbeidskraft

– Tysk næringsliv og offentlig virksomhet trenger arbeidskraft innen helsesektoren, i mange tekniske yrker, i transportsektoren og innen hotellfag og gastronomi, sier avdelingssjef Achim Dercks ved Det tyske industri- og handelskammer til NRK.

– Vi gjør derfor mye for å legge til rette for at arbeidssøkende fra Sør-Europa nå kan finne arbeid her i Tyskland. Våre medlemsbedrifter holder språkkurs, hjelper til med å skaffe bolig og prøver å hjelpe dem som kommer med å løse praktiske problemer.

Hvilke erfaringer har de unge søreuropeerne her i Tyskland?

– De aller fleste får en jobb de er tilfreds med, og blir værende. Men det er også en god del som reiser tilbake uten å få arbeid, eller drar av andre grunner, sier han.

De fleste av de arbeidssøkende unge EU-borgerne kommer fra Italia. Siden finanskrisa rammet i 2008 er det kommet nærmere 200.000 unge italienere til Tyskland for å søke jobb. Det viser tall fra EUs statistikkmyndighet, Eurostat.

Den neste største gruppen er grekerne, mens spanjolene ligger på tredje plass. Til sammen er tallet på unge arbeidssøkende fra EUs kriseland kommet opp i nærmere en halv million, og det har økt kraftig de siste par årene.

– En fortvilet situasjon

24 år gamle Miguel Sanz demonstrer i Berlin

Miguel Sanz er en av de 500.000 som har kommet il Tyskland for å søke om jobb.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

«Internasjonal solidaritet», roper et tusentall unge europeere som demonstrerer foran Kanzleramt, Angela Merkels kontor her i Berlin denne uka. Sammen med den tyske fagbevegelsen viser de sin misnøye med EUs sparepolitikk og krever at det nå blir tatt et krafttak for Europas millioner av unge arbeidsløse.

– Jeg er nettopp kommet til Berlin, og håper å finne arbeid her. Jeg er utdannet dataingeniør, men har ingen mulighet til å finne jobb hjemme i Spania, sier den 24 år gamle Miguel Sanz fra Sevilla fortvilet.

– Den siste tiden har jeg, uten hell, prøvd å skaffe arbeid i London, og nå er jeg i gang med å søke på jobber her i Tyskland. Det er en fortvilet og ydmykende situasjon, med mye savn etter familie og venner, sier den unge spanjolen.

Jobb-toppmøte

Demonstrasjonen i Berlin retter seg mot Det europeiske Jobb-toppmøtet, som holdes i Kanzleramt.

Det er forbundskansler Angela Merkel som har invitert europeiske ledere til den tyske hovedstaden for å drøfte den dramatisk høye arbeidsledigheten blant europeisk ungdom. Og kansleren legger ikke skjul på at dette er en enorm utfordring:

– Vi sier det klart og tydelig: Dette problemet kan ikke løses fra den ene dagen til den andre. Men neste gang vi møtes må vi ha gjort fremgang. Arbeidsmyndighetene i de enkelte land må bli mer effektive, vi må styrke fagutdanningen og yrkesopplæringen, og vi må bruke mer penger på å skape nye arbeidsplasser, sier Merkel.

Tror ikke på Merkel

SPD-leder Sigmar Gabriel

Sigmar Gabriel håper Merkel kan frigjøre 6 milliarder til ungdomsledighets tiltak.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Men demonstrantene på utsiden har ingen tro på at Jobb-toppmøtet vil gjøre situasjonen bedre for Europas unge arbeidsløse.

– Det de driver med her er en del av valgkampen for fru Merkel foran høstens valg, sier de tyske sosialdemokratenes leder Sigmar Gabriel, som er en av talerne under demonstrasjonen.

– Jeg håper i det minste at de er i stand til å frigjøre de beskjedne 6 milliarder Euro som EU har vedtatt å bevilge til tiltak for arbeidsledig ungdom. Det er en stor skam for europeisk politikk at man har brukt mer enn en billion Euro på å redde banker, mens man gir en brøkdel av dette for å redde Europas ungdomsgenerasjon, sier SPD-formannen til NRK.

Millioner av unge europeere står uten jobb og fremtid. Og selv om temaet står øverst på den europeiske dagsordenen, er det ingen utsikter til en bedring.

SISTE NYTT

Siste nytt