Hopp til innhold

– Det er urettferdig at vi må leve med denne avgjørelsen

EDINBURGH/OSLO (NRK): Hvis kun de unge skulle fått bestemme landets framtid, ville Storbritannia blitt værende i EU.

Elanor Brown og Lewis McCruden

MISFORNØYD: Skottene Elanor Brown og Lewis McCruden gir tydelig uttrykk for hva de mener om resultatet.

Foto: Philip Lote / NRK

Svært mange unge briter stemte for å bli i EU, men måtte se seg slått da resultatet var klart i dag morges.

– Jeg synes det er hårreisende. De yngre generasjonene må leve med denne avgjørelsen, sier Lewis McCruden som NRK møter sammen med Eleanor Brown på gata i Edinburgh i Skottland.

– Det er urettferdig at alle de gamle har stemt på det som vi må leve med. Men det er ikke verdens undergang. Vi har jo mulighet til en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet slik at vi på ny kan bli med i EU, sier Brown til NRK.

3 av 4 unge ville bli

Målingene før avstemningen viste et tydelig skille mellom de unge og de eldre: Mens de under 50 år ønsket å bli værende i union med Europa, ønsket de eldre seg ut.

Den tydelige uenigheten mellom generasjonene ble bekreftet av en opinionsmåling utført av YouGov før folkeavstemningen.

I denne målingen oppga 72 prosent av briter mellom 18 og 24 år at de ønsket å bli værende i unionen. I aldersgruppen 25 til 49 år oppga 48 prosent det samme.

brexit stemming ved alderen
Foto: Marco Vaglieri / NRK

EU-skepsisen var åpenbart størst blant de eldste. Kun 38 prosent av dem mellom 50 og 64 år stemte for «bremain», mens for de over 65 var tallet 24 prosent.

Må leve med de eldstes valg

Den britiske avisen Independent oppsummerte det slik fredag morgen:

«God morgen alle sammen. Du har våknet til et land som har stemt for å forlate EU, et land hvor valutaen har stupt mer enn på 31 år. Et splittet land hvor vi snart vil se en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet.»

Independent følger opp med en graf som viser hvor lenge de ulike aldersgruppene må leve med beslutningen om å bryte ut av unionen.

Av den yngste velgergruppen stemte kun 19 prosent for en «brexit».

Fratatt fremtiden

Tim Farron

NEDSTEMT: Tim Farron beklager valgresultatet.

Foto: NIKLAS HALLE'N / Afp

Leder for Liberaldemokratene Tim Farron erkjenner nederlaget overfor nyhetsbyrået AP.

– Unge mennesker stemte for å bli værende med en betydelig margin, men ble nedstemt. De stemte for sin fremtid, men nå er den tatt fra dem, sier Farron.

Selv om meningsmålingen fra YouGov ikke samsvarte med det endelige valgresultatet, har trenden med en stor EU-oppslutning blant de yngste vært fremtredende over tid.

Flere hundre tusen britiske unge registrerte seg som stemmegivere i siste liten. Pågangen ble så stor at fristen for å registrere seg måtte utvides.

Flere opposisjonspartier tok også til orde for at 16- og 17-åringer skulle få lov å si sitt om fremtiden, men det ble avvist av den nå avgåtte statsminister David Cameron, ifølge Mirror.co.uk.