Hopp til innhold

Unge arabere stoler mer på Putin enn Trump

Arabisk ungdom mener USA er hovedfienden og stoler nå mer på Russland enn på USA. I fjor var det motsatt.

Unge tunisiere

MER SKEPTISKE TIL USA: Unge, nyutdannede tunisiere på plassen der Mohamed Bouazizi tente på seg selv og slik startet den såkalte "arabiske våren".

Foto: Fethi Belaid / AFP

Tilliten til USA er dalende blant unge arabere, viser den årlige undersøkelsen PSB Research gjør for PR-firmaet Burson-Marsteller i 16 land.

Annenhver av de spurte ser nå på USA som en fiende, mot én tredel året før.

I halvparten av de 16 landene som er med i undersøkelsen, mener et flertall av de spurte at USA er en fiende. Det er dobbelt så mange land som i fjor.

Stoler mer på Russland

På spørsmål om hvem utenfor regionen de ser på som hjemlandets viktigste allierte, sier 21 prosent Russland og 17 prosent USA. Året før var det omvendt, da svarte 25 prosent USA og 9 prosent Russland.

64 prosent sier samtidig at de ser på Trump med bekymring, frykt eller sinne. 70 prosent mener han er antimuslimsk, og hele 83 prosent sier at de misliker ham.

52 prosent av de spurte mislikte til sammenligning Barack Obama som president.

– Synet på USA er et resultat av at ungdom særlig oppfatter Trumps forsøk på å innføre innreiseforbud til USA som rasistisk. Mange ser også på amerikansk og vestlig Syria-politikk som naiv. De deler Putins versjon av at valget i Syria på kort sikt står mellom Assad eller IS, sier midtøstenforsker Dag Henrik Tuastad ved Universitetet i Oslo til NTB.

Bekymret for utviklingen

Nesten annenhver araber i alderen 18 til 24 år, 45 prosent, mener også at utviklingen i eget land går i gal retning. Året før var andelen 31 prosent.

Det som bekymrer ungdommer i Midtøsten og Nord-Afrika mest er arbeidsledighet.

Like mange, 35 prosent, mener at islamistgruppen IS gir størst grunn til bekymring. Det er langt færre enn for ett år siden da 50 prosent var mest bekymret for IS.

– Etter den arabiske våren i 2011 bidro borgerkrigen i Syria og framveksten av IS til stor regional usikkerhet, også blant ungdom. Pressede arabiske autoritære regimer har kunnet hevde at borgerkrig og uro var et resultat av krav om demokrati og politisk reform, sier Tunstad.

– Når usikkerhet nå avtar, med tegn til seier for Assad og tilbakeslag for IS, tyder undersøkelsen på at ungdommenes blikk igjen vendes mot internt vanstyre. Krav om politiske reformer kan igjen komme på dagsorden, mener han.