NRK Meny
Normal

Ungdomsledigheten truer EU mer enn finanskrisen

En galopperende ungdomsledighet og bitende økonomiske stramhet preger EU-toppmøtet i Brussel i dag.

Demonstrasjoner mot åpningen av EU-toppmøtet

Foran dagens EU-toppmøte har det samlet seg mange demonstranter som ønsker å si sin mening. Som her foran den spanske ambassaden i Brussel.

Foto: Virginia Mayo / Ap

Etter at finanskrisen har filleristet unionen i flere år, kan nå den økende ungdomsledigheten bli det som nå truer både unionen og ikke minst euroen. Før møtet starter er mange demonstranter på plass.

I den grad EU-lederne håpet på et rolig toppmøte i Brussel de nærmeste dagene, er det all grunn til å tro at de blir skuffet.

Ungdomsledigheten har vokst i takt med frustrasjonen over innstrammingene som mange EU-land har foretatt som følge av finans- og gjeldskrisen. Mange av dem reiser til EU-hovedstaden for å rope ut sin misnøye, og for å kreve at EU gjør mer enn å stramme inn på offentlige budsjetter.

Generasjon arbeidsledig

Kombinasjonen av kutt i både velferdstilbud og lønninger, sammen med den økende ledigheten skaper nærmest et vakuum for ungdom og unge voksne.

Tidligere denne uken uttalte EU-parlamentets president, Martin Schulz, at de hadde brukt hundrevis av milliarder for å redde bankene, men at de samtidig mistet en generasjon unge på veien.

For selv om gjelds- og finanskrisene har vært et nærmest kronisk problem i flere år, har det meste handlet om innstramminger og lite om å skape vekst – det får mange merke på kroppen nå. I Sør-Europa er ungdomsledigheten i enkelte land over 50 prosent.

Nødhjelp til Kypros

På toppmøtets andre dag, skal de 17 finansministrene i eurosonen diskutere en hjelpepakke til Kypros.

Forslaget som ligger på bordet utgjør 10 milliarder euro, ifølge Wall Street Journal, noe som ikke dekker mer enn hva bankene behøver etter avskrivningene av gresk gjeld som har rammet dem hardt. Mange har regnet med at behovet er på 17 milliarder euro.

Nå må landet gjennomføre privatiseringer og skatteøkninger for å bremse tapene.

Mange demonstranter

Tusenvis av demonstranter ventes å stå utenfor EU-hovedkvarteret i dag, protesten skal ha støtte fra fagforbund i 36 land.

Ut fra ledighetstallene å dømme, har mange frustrerte unge anledning til å delta.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt