Hopp til innhold

«Sarko, du er ferdig!»

Elever fra 400 franske skoler viser sin støtte til streikende arbeidere ved å skulke undervisningen og barrikadere inngangsdørene til skolene sine.

Video Demonstrasjon i Paris

VIDEO: Ungdommer blokkerer inngangen til Lycee Condorcet - en stor videregående skole i Paris.

Hege Moe Eriksen

NRKs korrespondent Hege Moe Eriksen har møtte flere skoleelever som deltar i demonstrasjonene i Paris.

Foto: NRK

– Dette gjelder oss også, vi er bekymret for pensjonsalderen vår, forteller ungdommer som NRK har snakket med i Frankrikes hovedstad Paris.

De forteller at de har gått fra skolen for å være med på demonstrasjonene i sentrum. Med rektors velsignelse, ifølge dem selv.

Og de er ikke alene.

Elever ved rundt 400 videregående skoler bygget barrikader med plastikk og metall foran skolenenes inngangsdører, eller brukte andre metoder, for å hindre andre elever i å delta i undervisningen og få dem med på demonstrasjonene, sier kilder ved utdanningsdepartementet til nyhetsbyrået AFP.

– Sarko, du er ferdig – de unge er i gatene, ropte elever ved en skole i Toulouse da de marsjerte nedover gaten sammen med arbeiderne.

Demonstrasjoner i Paris

Elever ved en videregående skole i Paris blokkerer inngangen til skolen i protest mot pensjonsreformen.

Foto: ETIENNE LAURENT / Afp

Begynner å bli sliten

Tusenvis av streikende har i dag vært ute i Frankrikes gater for å demonstrere mot president Nicolas Sarkozy og regjeringens forslag om å heve pensjonsalderen .

Ifølge myndighetene skal så mange som 500.000 mennesker ha samlet seg til demonstrasjoner rundt om i landet.

«Résistance, résistance», ropte ungdommene som deltok i den store streikemarsjen i hovedstaden Paris, og de eldre stemte i. Noen av dem har demonstrert mange ganger de siste månedene.

– Jeg har vært med på ti demonstrasjoner i år, og begynner å bli sliten. Men vi gir oss aldri, forteller Emmanuelle Bigot til NRK.no.

Generalstreik i Paris

Tusenvis deltok i demonstrasjoner i Paris i dag.

Foto: BERTRAND GUAY / Afp

– Regjeringen må vike

Dagens generalstreik er den fjerde i år, i tillegg til mindre demonstrasjoner. Arbeiderne nekter å gi seg og mener at at pensjonsreformen regjeringen har foreslått, er urettferdig.

De ønsker ikke å jobbe lenger enn de gjør i dag, og mener dessuten at ordningen straffer de lavtlønnede. De krever at regjeringen viker.

Det franske senatet vedtok mandag et sentralt punkt i den kontroversielle pensjonsreformen til regjeringen. Dermed er pensjonsreformen et skritt nærmere til å bli fransk lov.

Forslaget om å heve pensjonsalderen fra 65 til 67 år med full pensjon fikk i Senatet 174 stemmer. 159 senatorer stemte imot. Nasjonalforsamlingen har allerede vedtatt at tidligste pensjonsalder skal heves fra 60 til 62 år.

Demonstrasjoner i Paris

Emmanuelle Bigot begynner å bli sliten av å demonstrere, men gir seg ikke.

Foto: Hege Moe Eriksen / NRK

Uaktuelt å snu

Den franske regjeringen sier at dette er nødvendige endringer. Frankrike er hardt rammet av finanskrisen, og må iverksette kraftige sparekutt for å få økonomien på fote.

Senest i dag gikk Frankrikes innenriksminister ut og sa at det er uaktuelt å komme demonstrantene i møte.

– Vi har nådd grensen for hva som er mulig å endre i pensjonsreformen, sa innenriksminister Francois Fillon.

Demonstrantene gir likevel ikke opp, og viser til at de har fått parlamentet til å snu før.

Rammer kollektivtrafikken

Reisende møtte store utfordringer i dag, da femti prosent av all trafikk på flyplassen Orly var innstilt. På hovedflyplassen Charles de Gaulle-Roissy var ett av tre fly innstilt.

Bare ett av høyhastighetstogene TGV var i drift, mens togene mellom London og Paris gikk som normalt.

Også metroen i Paris ble rammet av streiken. Mange av dem som var på vei til jobb i morgenrushet, måtte finne seg i å gå.

Også oljeraffineriene ble rammet av streiken. Arbeidet på elleve av tolv raffineri ble nedsatt, og 56 tankskip ble liggende å vente utenfor havnen.

Generalstreik i Frankrike

Det var kaos på metroen i Paris i dag.

Foto: Remy de la Mauviniere / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt