NRK Meny
Normal

Undertegner atomavtale i Praha

- Håper på å undertegne ny nedrustningsavtale den 8. april.

Montasje: Medvedev, atombombe, Obama

Den nye atomnedrustningsavtalen skal erstatte START-avtalen fra 1991.

Foto: Scanpix/AP/AFP

USA har bedt Tsjekkia om å være vertsland for undertegningen av en ny atomnedrustningsavtale mellom USA og Russland.
En talsmann for det tsjekkiske utenriksdepartementet bekrefter at Praha har takket ja til forespørselen fra amerikanerne.

- De spurte oss om vi kunne gjøre det, noe vi gikk med på. Det er ennå ikke fastsatt noen dato, sier talsmannen Jiri Benes.

Les også: Russland og USA nær en nedrustningsavtale

Les også: - 95 prosent enige om nedrustning

Les også: Kan undertegne ny START-avtale

- Håper på 8. april

- 8. april i Praha, sier den republikanske senatoren Richard Luger til nyhetsbyrået Reuters, etter at han og den demokratiske senatoren John Kerry ble briefet av president Obama onsdag kveld, norsk tid.

- Det er i hvert fall hva de håper på å få til. Presidenten er ganske sikker på at de er på vei til å få til en signering av avtalen, sier Luger, som kommer til å spille en nøkkelrolle når det amerikanske senatet skal ratifisere avtalen.

Luger sier at videre at rakettskjold ikke kommer til å være en del av avtalen.

Skal erstatte START-avtalen

Russland har flere ganger foreslått Praha som sted for undertegning av en ny atomnedrustningsavtale, som skal erstatte START-avtalen fra 1991.

Russiske medier har meldt at USA og Russland nå er svært nær en slik avtale, som begge land ønsker å undertegne før USA inviterer til toppmøte om atomnedrustning 12. april.

Arbeidet pågår fortsatt

Onsdag sa en kilde i Kreml at det er enighet om alle dokumentene i avtalen. Det hvite hus mener imidlertid at det fortsatt gjenstår å bli enige om enkelte punkter før avtalen kan underskrives.

- Arbeidet med å gjøre ferdig avtalen pågår fortsatt. Før vi kan si oss helt ferdige, må president Obama og president Medvedev få en mulighet til å snakke sammen, sier talsmann Robert Gibbs ved Det hvite hus. Han legger til at det kan skje i løpet av de neste dagene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt