Skal undersøke alle fødselsattester i Hellas de siste seks årene

Gresk høyesterett har bestemt i kveld at alle landets fødselsattester de siste seks årene skal gjennomgås etter at politiet arresterte et ektepar mistenkt for å ha bortført «Maria».

Lederen for rom-folket i leiern i Farsala, Nikos Paitelis snakker med pressen

Lederen for romfolket i leiren i Farsala, Nikos Paitelis, snakker med pressen i dag.

Foto: SAKIS MITROLIDIS / Afp

Saken om seks år gamle «Maria» har gått verden rundt etter at gresk politi like før helgen oppdaget den blonde jenta i en romleir utenfor Aten.

Ikke enkelttilfelle

Nå er «adoptivforeldrene» arrestert mistenkt for bortføring, etter at DNA-prøver viste at jenta ikke var deres barn. Nå risikerer de mellom 10 og 20 år i fengsel, hvis de blir funnet skyldig.

– Det er mulig «Maria»-saken ikke er et enkelttilfelle og dette kan ha skjedd andre steder i landet, heter det i begrunnelsen fra gresk høyesterett.


Interpol har ingen opplysninger om et savnet barn som passer til beskrivelsen av den blonde jenta som ble funnet i en gresk romleir. Politiet famler i blinde og innrømmer at det kan ta tid å løse saken.

«Adoptivforeldrene» sier de fikk barnet av moren siden hun ikke var i stand til å ta vare på det, men de brukte falske identitetspapirer da de senere forsøkte å registrere barnet som sitt eget, og argumenterte med at den da fire år gamle jenta var født hjemme.

Ifølge rettsordenen skal nå alle fødsler i Hellas siden 2008 sjekkes opp mot signerte fødselsattester fra foreldrene i istedenfor sykehusjournalene. Og alle falske fødselsattester vil bli undersøkt videre med mistanke om ulovlig adopsjon eller menneskehandel.

Maria med sine adoptivforeldre fra Hellas i et bilde tatt nylig

«Maria» med sine «adoptivforeldrene» fra Hellas som nå er arrestert.

Foto: - / Afp

Økning av kjøp og salg av barn

I Hellas har man opplevd en økning i kjøp og salg av barn de siste årene, skriver nyhetsbyrået AFP.

Lave fødselsrater og mye byråkrati rundt lovlige adopsjoner har ført til at stadig flere par vil kjøpe seg barn.

Ifølge data fra gresk politi krever selgere mellom 15.000 og 20.000 euro (120.000-160.000 norske kroner) per barn, melder det statlige greske nyhetsbyrået Athens News Agency.

Barna kommer i stor grad fra fattige romfamilier i Bulgaria og Romania. De blir tilbudt 2500 euro for et jentebarn og 3000 euro for et guttebarn.

EU-kommisjonen la tidligere i oktober frem en rapport om kampen mot menneskehandel – «trafficking» – i Hellas.

Falske attester

Ett av problemene som er pekt på tidligere når det gjelder Hellas er at det er lett å utnytte systemet for å få utstedt fødselsattester.

For å registrere et barn har det frem til nå vært tilstrekkelig for foreldrene å levere to erklæringer fra personer som bekrefter fødselen til lokale myndigheter.

Det har ikke vært mulig å kryssjekke registrene ettersom lokale myndigheters arkiver ikke er koblet sammen. Det gjør at samme person kan ha registrere forskjellige barn i forskjellige kommuner.


I tilfellet med «Maria» sier greske myndigheter at romparet som nå sitter i varetekt var i besittelse av falske papirer som tydet på at kvinnen hadde født seks barn innenfor en periode på 10 måneder.

Nå sier den greske regjeringen at den vil stenge smutthullene.

SISTE NYTT

Siste nytt