Brann ute av kontroll – for farlig for slukningshelikoptre til å fly

RAMNES (NRK.no): Det er for farlig for slukningshelikoptre til å bistå i slokke storbrannen som herjer i Midt-Sverige.

De norske helikoptrene fløy tirsdag kveld over skogbrannen i Sverige for å sjekke mulighetene for å fortsette slokningsarbeidet. Det er umulig å drive slokningsarbeid fra luften nå. Det er fullt av røyk, sier pilot John-Arne Hellesø fra Helitrans til NRK.

De to norske helikoptrene fløy over skogbrannen for å undersøke mulighetene for å fortsette slokningsarbeidet fra luften.

– Alle helikoptrene satt på bakken. Slik det er nå, er det for farlig å fly inn i området, sier pilot John-Arne Hellesø fra Helitrans tirsdag ettermiddag.

De norske helikoptrene fløy tirsdag kveld over skogbrannen i Sverige for å undersøke mulighetene for å fortsette slokningsarbeidet.

– Det er fullt av røyk fortsatt. Det er umulig å drive slokningsarbeid fra luften nå, sier pilot Hellesø.

Dermed blir de norske helikoptrene samt 13 helikoptre fra det svenske forsvaret satt på bakken frem til onsdag morgen.

Over hundre personer deltar i arbeidet med å slukke brannen i Västmanland, og mannskaper fra forsvaret bistår brannvesenet.

Norske Helitrans har sendt to Bell-helikoptre til Sverige for å bistå i slukningsarbeidet. Helikoptrene er av typen Bell 214, som er spesielt egnet til tunge løft. Maskinen er meget effektiv på brannslukking på grunn av den store løftekapasiteten. Men helikoptrene har blitt satt på bakken store deler av tirsdagen.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Folk her er i sjokk og lever i uvisse om kva som skjer med husa deira, fortel NRK-reporter Øyvind Nyborg som er i det brann-herja Västmanland i Sverige, om lag 10 mil vest for Stockholm.

– Folk her er i sjokk og lever i uvisshet om hva som skjer med husene deres, forteller NRK-reporter Øyvind Nyborg.

– Storbrannen er omringet

NRK rapporterer fra Ramnes, nær det skogbrannherjede området som ligger 12 mil nordvest for Stockholm.

Svært høye temperaturer, ekstrem tørke og vind har fått brannen til å spre seg raskt. Allerede tirsdag formiddag hadde den grep om et område på 10 ganger 15 kilometer. Brannområdet skal tilsvare 21.000 fotballbaner, skriver NTB.

Brannen spredde seg i en nordvestlig retning mot Norberg, hvor 4500 innbyggere har fått varsel om evakuering. Alle som oppholder seg i Norberg og Karbrenning har blitt rådet til å forlate området på egen hånd.

– Brannen beveger seg ikke hitover akkurat nå. Vi har fått stoppet brannen ved innsjøen Snyten, sier innsatssjef ved Redningstjenesten i Norberg, Roger Seijsing til Aftonbladet tirsdag kveld.

Situasjonen var mer stabil ved 19-tiden enn tidligere på dagen, ifølge operasjonsledelsens statusrapport, melder NTB.

Rundt kl. 19 var hele brannen var omringet, og mannskapene holdt på å få inn tunge vannressurser samt kraftige pumper og slanger med kapasitet til å transportere store mengder vann over lange avstander.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

For farlig for helikopter å fly

Helikoptrene er av typen Bell 214, som er spesielt egnet til tunge løft. Men pilot John-Arne Hellesø må vente på bakken grunnet sikkerheten.

Foto: Øyvind Rønning Nyborg / NRK

Død mann funnet i flammene

Skogbrannen er den største i moderne tid i Sverige, og har så langt krevd et liv.

Tirsdag formiddag ble en mann i 30-årene ble funnet død i Västmanland. Liket var svært brannskadd og kunne ikke identifiseres, men politiet tror de vet hvem mannen er.

En annen mann ble alvorlig skadd etter en ulykke som førte til at han ble liggende skadd i veibanen med flammer på begge sider. Helikoptre slapp vann over stedet, mens røykdykkere forsøkte å hogge seg gjennom vegetasjonen for å nå fram til 42-åringen. Til slutt ble han fraktet bort med ambulanse.

SISTE NYTT

Siste nytt