Ulykkesbuss fra samme busselskap som i Sogndal-ulykken

Selskapet som eier ulykkesbussen i Sveg, var også innblandet i dødsulykken i Sogndal i 2013 der to passasjerer omkom.

Bussulykke i Sveg

Dobbeltdekkeren fra Bergkvarabuss veltet to mil for Sveg i Härjedalen søndag morgen like etter klokka 7.

Foto: Morgan Grip

Den gang kolliderte den svenske bussen med en lokal buss på riksveg 55 i Fardal ved Sogndal. En av konklusjonene som politiet trakk, var at den svenske bussen var for langt inne mot midten av veien, mens den norske bussen lå ute på vegkanten.

Den 54 år gamle svenske sjåføren fikk skylda og ble siktet for uaktsom kjøring. I Sogn tingrett ble han dømt til fem måneders fengsel. Han ble betegnet av busselskapet som erfaren med lang fartstid.

To bussar frontkolliderte ved Fardal i Sogn

Den svenske bussen som kolliderte med en norsk rutebuss i Sogndal, tilhørte samme firma som ulykkesbussen i Sveg.

Foto: Christian Blom / NRK

– Erfaren sjåfør

Sjåføren i bussen som kjørte av E45 i Sveg, er ikke den samme. Sjåføren av dobbeltdekkeren som havnet i grøfta søndag morgen, er 62 år gammel. Også han skal ha lang yrkeserfaring, ifølge Göran Mellström, som er sjef for selskapet som eier bussen, Bergkvarabuss.

Selskapet opplyser på sine hjemmesider at bussen som kjørte av veien i Sverige søndag morgen, sist var til kontroll i desember i fjor. Det dreier seg om en Setra dobbeltdekker, årsmodell 2010. Samme type dobbeltdekkerbuss brukes også i Norge, blant annet av Lavprisekspressen.

Sveriges største

Bergkvarabuss er det største privateide busselskapet i Sverige med over 1000 busser, opplyser selskapets pressetalsmann, Simon Sandberg, til NRK.

Han sier at Bergkvarabuss kjører mye i Norge, for det meste med turister, og at selskapet tar sikkerheten meget alvorlig. Busselskapets busser skal ikke ha hatt alvorlige tekniske problemer, eller vært i dødsulykker siden Fardal-ulykken i 2013.

– Så langt jeg kjenner til, har våre busser ikke vært involvert i alvorlige ulykker siden den gang, sier Sandberg.

Setra er et bussmerke som produseres i Neu-Ulm i Tyskland og er mest kjent for luksuriøse turbusser. Dobbeltdekkeren er en modell som ble lansert i 2002.

Ukjent ulykkesårsak

Veien er fortsatt sperret på ulykkesstedet. Årsaken til ulykken er enda ikke brakt på det rene. Ingen er heller mistenkt for noe ulovlig så langt, opplyste politiet i Östersund på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Svensk politi og trafikkmyndigheter er allerede i gang med å lete etter ulykkesårsaken. Bussen er sendt til teknisk undersøkelse. De første avhørene er gjort med sjåføren, men ingen detaljer rundt dette er kommet ut.

Politiet er i gang med å måle opp ulykkesstedet, som er på en rett strekning i 80/90-sonen på høyde med en innsjø. I tillegg skal både kjøreforholdene og veiens utforming undersøkes, før Havarikommisjonen konkluderer. Ifølge Trafikverkets pressetalskvinne, Veronika Gustafsson, var det ikke glatt på stedet ved 07-tiden søndag morgen, skriver Östersunds-Posten.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt

Vaksinering av befolkningen er i gang i Moskva

MOSKVA(NRK): De som ønsker det, kan nå bestille time for vaksinering mot koronavirus i Moskva fylke. Selv om det foreløpig foregår i liten skala, er trolig russerne først i verden med å tilby vaksine til befolkningen.