Ultraortodokse tyr til kosher-telefoner

I Israel brer det om seg en trend med telefoner som filtrerer ut pornografi og sladder. Slik forholder isolerte grupper seg til en moderne verden som de ønsker å stenge ute.

Ultraortodokse jøder fotograferer med mobil

For ultraortodokse jøder er mobiltelefonen ikke bare en velsignelse. Mange foretrekker derfor en tilpasset utgave.

Foto: TSAFRIR ABAYOV / AP

Da det ble kjent at mobilappen WhatsApp ble brukt til ryktespredning og deling av «uanstendig» bildemateriale i menigheten, vedtok rabbiene i «Rådet for Torah Greats», en rekke påbud for sine tilhengere.

Haredi-gruppen tillater nå kun spesialprogrammerte smarttelefoner som filtrerer ut alt innhold som ikke er akseptert av rabbiene, og appen ble forbudt, skriver The Economist.

Kosher-telefoner

Trenden med kosher-telefoner begynte i det ultraortodokse miljøet for flere år siden.

– Mobiltelefoner er lov, men utfordringen er hvilke typer apper man skal kunne ha og hva de skal kunne brukes til. Smart-telefoner, som vi bruker her hjemme, gjør at man i praksis blir deltaker i det moderne samfunnet, forklarer forsker og Israel-kjenner Hanne Røislien, til NRK.

Hanne Røislien

Israel-ekspert Hanne Røislien forklarer at det settes større krav til at ultraortodokse trer ut av isolasjonen og at også de tar sin del av ansvaret for verdiskapning og forsvar av landet.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

Israelske mobilleverandører har tatt etterspørselen på alvor og tilbyr spesialtilpassede telefoner uten krenkende apper, og med innstillinger som kun slipper inn ønsket informasjon.

Telefonene har en egen ringetone og egne nummer, som skal sikre at menigheten holder seg innenfor grensen for hva som er tillatt.

De som blir oppdaget i å bruke utstyr som ikke er koscher mister muligheten til å jobbe i ultraortodokse institusjoner. Barna deres er ikke velkomne på ultraortodokse skoler, skriver The Economist.

– En større debatt

– Det er et internt marked for hvordan man skal leve i et til dels modernisert samfunn, som går helt ned i detaljer, som for eksempel hvilken tannbørste man skal kunne bruke på reise, sier Røisland.

Ultraortodokse jøder tilbys spesialtilpassede telefoner

Det er et stort marked for kosher-telefoner, både i Israel og USA.

Foto: NIR ELIAS / Reuters

Hun forklarer at slike detaljer er del av en langt større og betent debatt som handler om at de ultraortodokse også isolerer seg fra det andre israelere mener er felles ansvar.

– Dette er det største stridstemaet i moderne Israel. I hvor stor grad skal noen klare å isolere seg helt, når noen må tjene pengene, noen må stå for sikkerheten, noen må tømme kloakken, og hvem skal i så fall ta disse oppgavene?, sier Røislien.

En ultraortodoks jøde lar en slektning snakke til klagemuren

Ultraortodokse jøder ser også fordelene ved mobiltelefoner. Her holdes telefonen opp mot Klagemuren slik at en slektning langt unna kan be en bønn uten selv å være til stede.

Foto: JIM HOLLANDER / REUTERS

Israel har som prinsipp at alle former for jødisk religion og kultur skal få fri utfoldelse. Men de ultraortodokse har vokst fra å være en gruppe på 50.000 da Israel ble etablert som stat, til å bli 7- 900.000 – en sjettedel av den jødiske befolkningen.

Verneplikt

– Spørsmålet er om de skal være helt unntatt fra verdiskapningen i samfunnet, samt forsvaret av den. Tenk om hele Oslo hadde sagt "ikke regn med oss". Det ville ha blitt helt umulig, sier Røislien.

Hun forklarer at det førte til alt fra sammenstøt til bruduljer i Knesset da det i fjor ble vedtatt at også ultraortodokse skal avtjene verneplikt.

I en slik sammenheng er nye telefoner en liten utfordring. Ungdommen vet at det er mulig å ha en telefon til å bruke innad i menigheten, og en på innerlomma, der verden utenfor både lokker og krever, om enn i smug.

En ortodoks jøde går forbi Ahavas Torah synagogen i London

Når verden trenger inn: En ortodoks jøde snakker i telefonen mens han går forbi Ahavs Torah synagogen i London, etter at flere utenforstående brøt seg inn der i mars.

Foto: NIKLAS HALLE'N / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt