Hopp til innhold

Radioen det kan være livsfarlig å snakke med

Døgnet rundt sender irakiske Radio Alghad musikk og prat. Innbyggerne i Mosul ringer inn med livet som innsats.

Radio Alghad sender nyheter til IS-bastionen Mosul fra et hemmelig sted i Nord-Irak.

VIDEO: IS forbyr mye forskjellig musikk. Programlederen håper radiolyttingen gir innbyggerne i Mosul et slags normalt liv.

– Velkommen tilbake til «Gi oss din stemme». Dette er vinduet hvor din stemme kan bli hørt, sier Ahmed.

Han går på lufta fra et hemmelig sted nord i Irak. En jingel fyller luft a med «Solen vil skinne igjen og mørket forsvinne. Radio Alghad på FM».

Både programlederen og teknikeren bruker andre navn enn sine egne når journalistene fra Danmarks Radio besøker studio. Begge to er fra Mosul og har familie som er igjen inne i byen.

Iraks nest største by hadde rundt 2,5 millioner innbyggere før IS angrep i 2014. Nå er det trolig rundt 1,5 millioner mennesker igjen i byen. Irakiske styrker og kurdiske peshmergasoldater er på vei mot byen for å gjenerobre den.

– Livsfarlig å ringe inn

Radioteknikeren, som kaller seg Mohammed, forteller at de fleste som ringer inn gjør det under falskt navn.

– Dette er ikke som i andre steder i verden, hvor man bare ringer inn. Det er livsfarlig å være i radioen, sier han.

Stikk i strid med hva IS tillater, sender Radio Alghad nyheter og underholdning 24 timer i døgnet. Lytterne ringer inn og forteller hva de opplever eller ønsker seg en sang.

– Det er så gøy. Og det hjelper dem tilbake til et slags normalt liv. IS tillater ikke at de hører på musikk og sanger. Hvis de kommer til kontrollposter hender det at soldatene ber dem slå på radioen igjen, for å sjekke hvilken kanal de har hørt på, sier Mohammed.

Utfordrer propagandaen

I 2015 fikk han satt opp radiosendere ved fronten slik at lydbølgene når fram til befolkningen i Mosul.

– Vi ville utfordre propagandaen fra IS og deres verdensbilde. Vi ville sende nyheter og underholdning inn i Mosul og få meldinger fra byen og ut til omverdenen. Vi ville bryte isolasjonen, forteller han.

Når journalistene er på besøk ringer blant andre en kvinne som kaller seg Lykke. Hun forteller at hun knapt går ut av huset.

– Men brødrene mine går ut. De sier de ser mindreårige som patruljerer i gatene, sier hun.

– Hvor gamle er de?

– Mellom 16 og 18 år, svarer hun.

Radio Alghad sender også matprogram der de foreslår oppskrifter på mat ut ifra de få ingrediensene som er å få tak i Mosul.

Selv om IS flere ganger har forsøkt å forstyrre frekvensen Radio Alghad sender på har stasjonen hittil klart å holde seg på lufta.

SISTE NYTT

Siste nytt