Hopp til innhold

Ulf Kristersson har fått oppgaven med å sondere om han kan danne ny regjering i Sverige

Sist tok det flere måneder å bli enige om hvem som skal sitte i regjering. Nå håper talmannen at Moderaternas Ulf Kristersson skal klare det på tre dager, men det kan bli vanskelig.

Ulf Kristersson, leder Moderaterna

Ulf Kristersson leder Moderaterna, søsterpartiet til norske Høyre.

Foto: Claudio Bresciani / AP

– Jeg kommer ikke til å tillate at det skal ta like lang tid som sist, sa talmann Andreas Norlén i går. For sist tok det 134 dager å komme fram til en enighet etter valget. Denne gangen har Norlén, som har en posisjon tilsvarende den norske Stortingspresidenten, sagt at han vil ta initiativ raskere.

Han har fire forsøk på finne fram til en mulig statsminister. Hvis det ikke lykkes, blir det automatisk utskrevet nyvalg.

Talmann Andreas Norlén

Talmann Andreas Norlén.

Foto: Morten Jentoft / NRK

– Jeg har bedt Kristersson rapportere tilbake til meg innen fredag, sa Norlén. Han ønsker at denne prosessen skal bli helt annerledes enn sist, da det tok så lang tid.

– Nå må partiene bestemme seg for den veien de ser fremover, sa han.

Kan åpne for Sverigedemokraterna

– Det var flere partiledere som pekte på Kristersson enn på Löfven, sa Norlén på ettermiddagens pressekonferanse.

Han sier til NRK at Kristersson leder det største partiet i gruppen av partier som felte statsminister Löfven. Norlén sier det er parlamentarisk praksis at denne dermed får undersøke muligheten til å danne ny regjering.

Sverigedemokraterna har vært et parti noen knapt har ønsket å snakke med i Riksdagen, til tross for en oppslutning på landsbasis på rundt 20 prosent. Kristersson sa til NRK i går at det ikke lenger er mulig å styre uten å snakke med representanter som er lovlig valgt.

Andreas Norlén sier Sverige tidligere hatt et mer tydelig skille mellom de tradisjonelle blokkene på høyre- og venstresiden.

– Men så kom Sverigedemokraterna inn i Riksdagen og da hadde ingen av blokkene lenger majoritet.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna kan være på vei inn i varmen i Riksdagen.

Foto: Stina Stjernkvist / AFP

Mangler én ekstra stemme

Kristersson trenger at minst 175 av Riksdagens 349 representanter godtar ham som ny statsminister. Det er ventet at han vil danne regjering sammen med Kristdemokraterna, med støtte fra Sverigedemokraterna og Liberalerna. Det utgjør til sammen 174 stemmer.

Den siste stemmen kunne muligens ha kommet fra Centerpartiets representant Helena Lindahl. Hun stemte mot januaravtalen som gjorde det mulig for Löfven å danne regjering.

Men nå sier Lindahl til Svenska Dagbladet at hun vil følge partiets linje, hun vil ikke støtte Kristersson.

Hadde snakket med alle partilederne

I løpet av dagen i dag hadde alle partilederne i landet vært inne til en samtale med talmannen. Målet var å få en oversikt over hvem som han mener har størst sannsynlighet for å få flertall i Riksdagen bak seg.

Først ute var Stefan Löfven som nå sitter som leder for en overgangsregjering. I går gjorde han det klart at han og den rødgrønne regjeringen går av etter å ha tapt en mistillitsvotering.

Etter dagens møte var han tydelig på at han krever å få en budsjettavtale gjennom i Riksdagen hvis han skal prøve å danne en ny regjering.

– Om den regjeringen som jeg da leder, ikke får igjennom sitt budsjett, så går jeg av. Det er budskapet mitt til talmannen, sa Löfven.

Det var Vänsterpartiets støtte til et mistillitsforslag fremmet av Sverigedemokraterna som veltet regjeringen. Bakgrunnen var en mulig oppmyking av leieprisene på nye boliger.

SISTE NYTT

Siste nytt

Her har det russiske private selskapet Wagner sitt eget område der de begraver leiesoldater som har mistet livet i krigen i Ukraina. Video: Reuters.

Reuters: En russisk gravplass avslører Wagners hær av fanger

En gravplass i Sør-Russland begynner å fylles opp. Her er det leiesoldater fra den private Wagner-gruppen som gravlegges. Ifølge Reuters er mange av de døde tidligere fanger.