Ukrainsk soldat skutt og drept på Krim

En ukrainsk soldat skal ha mistet livet ved en militærbase på Krim. Nå kaller regjeringen i Kiev inn til hastemøte med Russland, Frankrike og Storbritannia, og gir grønt lys til å skyte på Krim.

Russiske soldater arresterer ukrainske soldater i Simferopol

I dag gjennomførte russisk-lojale styrker et angrep mot en ukrainsk militærbase i Simferopol og arresterte flere at ukrainerne.

Foto: ALISA BOROVIKOVA / Afp

Arsenij Jatsenjuk

Ukrainas statsminister, Arsenij Jatsenjuk, har nå bedt sin forsvarsminister kalle inn Russland, Frankrike og Storbritannia til et hastemøte etter at det ble løsnet skudd på en militærbase på Krim.

Foto: Konstantin Chernichkin / Reuters

– En offiser er skadet i nakken, bekrefter den ukrainske militære talsmannen, Vladislav Seleznyov, ifølge nyhetsbyrået Reuters, og ifølge ukrainske myndigheter skal en annen person ha mistet livet ved den militære flybasen Novofedorovka på Krim.

– Krigsforbrytelse

– Ukjente og maskerte menn stormet basen. En offiser ble skadet og en soldat døde av skadene han pådro seg, sier Seleznyov til Reuters.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk fordømmer skytingen og kaller hendelsen en krigsforbrytelse. Han legger skylden på russiske styrker, og fastslo tirsdag at konflikten om Krim-halvøya har gått fra en politisk til en militær fase.

– I dag skjøt og drepte russiske soldater en ukrainsk soldat og dette er en krigsforbrytelse, sier Jatsenjuk.

Nå tar regjeringen i Kiev grep og kaller inn til hastemøte.

– Konflikten på Krim har gått fra et politisk til et militært stadium, sier Jatsenjuk, og han har nå bedt sin utenriksminister innkalle sin fransk, russiske og britiske kollega til et hastemøte for å hindre at konflikten trappes opp.

Det var disse landene som i 1994 signerte en traktat som garanterte Ukrainas grenser.

Russiske soldater går til angrep på en ukrainske militærbase på Krim

Maskerte og tungt bevæpnede russisk-lojale styrker gikk til angrep på militærbasen like utenfor Simferopol.

Foto: VASILY MAXIMOV / Afp

Tar til våpen

I nesten tre uker har russisk lojale tropper beleiret flere ukrainske militærbaser på Krim, frem til nå har det kun vært løsnet varselskudd en gang, men det er foreløpig ikke bekreftet at det var russiske soldater som avfyrte skuddet som skadet den ukrainske offiseren.

Øyenvitner sier til Reuters at det umiddelbart ikke finnes bevis for at det er russiske soldater som står bak tirsdagens storming.

Som en følge av dagens angrep har ukrainske soldater nå fått ordre om å ta til våpen og klargjøre seg for nye angrep fra russisk-lojale grupper, ifølge myndighetene i Kiev.

En talskvinne for den prorussiske politistyrken på Krim, Olga Kondrasjova, uttaler at et medlem av «selvforsvarsstyrken» på halvøya også ble drept i den samme hendelsen, men det er ikke bekreftet fra andre hold.

Steinfeld om russisk avvæpning av ukrainsk base

Video: NRKs korrespondent i Russland, Hans-Wilhelm Steinfeld om det spente situasjonen på Krim.

Putin undertegnet avtale

Tidligere i dag gjorde Russlands president Vladimir Putin det klart at han mener det er hensiktsmessig å undertegne en traktat som gjør at den symboltunge halvøya igjen blir en del av Russland, etter at de nye, russiskvennlige myndighetene etter helgens folkeavstemning formelt har spurt om å få bli en del av Russland.

Noe som i praksis betyr at Russland har annektert Krim.

Dette har fått ukrainske myndigheter til å rase og de har allerede truet med å nasjonalisere all russisk eiendom i landet.

Ved det norske utenriksdepartementet i Oslo tar Børge Brende klar avstand fra de russiske handlingene i dag.

SISTE NYTT

Siste nytt