Ukrainsk avis melder at Norge har frosset all kontakt med Russland

MOSKVA (NRK): Ifølge den anerkjente ukrainske avisen Zerkalo Nedeli sier Erna Solberg at Norge har frosset alle politiske kontakter med Russland. SMK hevder det er oversettelsesfeil.

Statsminister Erna Solberg på Uavhengighetsplassen i Kiev

Det var under besøket i Kiev i midten av november Erna Solberg gjorde intervjuet med den ukrainske avisen Zerkalo Nedeli.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det vi får referat tyder på at det både er unyansert og upresis gjengitt i ukrainsk media. Norsk linje ligger fast. Det betyr at det militære bilaterale samarbeidet inn til videre er i ro og kontaktene på politisk nivå er betydelig redusert, sier Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor til NRK.

Nyheten har spredd seg

Ifølge den ukrainske avisen sier Erna Solberg at samarbeidet om fiskeri og skipsfart fortsetter som før.

Etter at intervjuet ble publisert i går, har det i løpet av det siste døgnet spredd seg til en rekke nettsteder, blant annet det meget populære v kontakte, som har stor leserkrets i hele det tidligere Sovjetunionen.

– Det er vanskelig å forklare hvorfor den ukrainske avisa har gjort den oversettelsen den har gjort. Statsministeren understreket at norsk linje ligger fast, sier Aanes.

Overalt trekkes uttalelsen om at Norge fryser samarbeidet med Russland fram, selv om det understrekes fra offisielt norsk hold aldri har vært sagt at dette er norsk politikk, og SMK ønsker ikke å spekulere hvilke konsekvenser dette kan få.

– Det er først når NRK kontakter oss vi får greie på dette. Russland må høre hva norske myndigheter sier og det betyr at norsk linje ligger fast, sier Aanes.

Overrasket

De politiske kontakten mellom Norge og Russland har det siste halve året, etter annekteringen av Krim og uroen i Ukraina, vært på et minimum, bortsett fra den russiske utenriksministeren Sergej Lavrovs besøk til Kirkenes i slutten av oktober.

Seinest i forrige uke var det flere norske offisielle delegasjoner på besøk i Moskva.

Derfor er det mange russere som er overrasket over at den norske statsministeren på denne måten går ut og sier at alle politiske kontakter er frosset.

SISTE NYTT

Siste nytt