Hopp til innhold

Strid om ny ukrainsk ambassadør

Det er bråk rundt utnevnelsen av ny ukrainsk ambassadør til Norge. Kritikere hevder at han har hatt for tette bånd til regimet til tidligere president Viktor Janukovitsj.

Porosjenko

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko får kritikk etter utnevnelse av ny ambassadør til Norge

Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / Afp

I helgen kunngjorde president Petro Porosjenko at 46 år gamle Vjatsjeslav Jatsjuk blir ny ukrainsk ambassadør i Oslo. Det har vekket oppsikt.

Stillingen som ukrainsk ambassadør i Oslo har stått tom i mer enn to år etter at den forrige ambassadøren Jurij Onistsjenko i 2014 ble kalt tilbake til Kiev for å jobbe i sekretariatet til den nyvalgte presidenten Petro Porosjenko.

Petro Porosjenko kom til makten etter massedemonstrasjonene på Maidan som til slutt tvang tidligere president Viktor Janukovitsj til å forlate presidentkontorene og flykte til Russland.

Ba ukrainske diplomater diskreditere Maidan

Jatsjuk

OMSTRIDT MANN: Vjatsjeslav Jatsjuk er utnevnt til ny ukrainsk ambassadør i Norge. Foto: Wikimedia

Før han måtte gi opp makten prøvde Janukovitsj å bruke ukrainsk diplomater til å diskreditere opprørene på Maidan, og det er dette som nå er blitt et tema i forbindelsen med utnevnelsen av ny ukrainsk ambassadør til Norge.

På denne tiden arbeidet Vjatsjeslav Jatsjuk som sjef for politisk avdeling i det ukrainsk utenriksdepartementet. Han skrev personlig et brev til alle ukrainske ambassadører. Her gav han dem ordre om å informere i de landene de var stasjonert, om det som ble betegnet som løgnpropaganda fra lederne for opprøret på Maidan.

Dette skal bare være et av eksemplene som gjør utnevnelsen av Jatsjuk til ambassadør i Oslo merkelig, skriver den ukrainske kommentatoren Sergej Sidorenko i nettavisen Europeiska Pravda.

I tillegg mener Sidorenko at Jatsjuk før dette viste at han hadde tette bånd til Russland, blant annet fra tiden han jobbet som diplomat i Moskva.

Vjatsjeslav Jatsjuk ble etter at opprørene på Maidan tok over den politiske makten i Ukraina avsatt som avdelingssjef i det ukrainske utenriksdepartementet.

Diplomatens dilemma

Problemet i Ukraina er at de fleste av landets diplomater har jobbet under skiftende politiske ledere og har vært nødt til å forholde seg til disse. Likevel mener mange at det gikk en grense ved det som skjedde rundt Maidan-opprøret.

Da var det flere av landets ambassadører som valgte å gå kritisk ut mot regimet, blant annet landets FN-ambassadør Jurij Sergejev.

Demonstrasjon mot presidenten i Kiev.

OPPRØRET PÅ MAIDAN: Nærmere en million mennesker møtte opp for å protestere på Maidan også kalt Uavhengighetsplassen i Kiev 8. desember 2013. Opprøret preger fremdeles det ukrainske samfunnet

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Normalt blander norske myndigheter seg ikke inn i hvem andre land sender som diplomater til Oslo, og det er ikke ventet at denne saken kommer til å skape formelle problemer i forholdet mellom Norge og Ukraina.

Det at det såes tvil om Vjatsjesl Jatsjuks integritet og politiske dømmekraft er neppe den beste starten han kunne ønske seg før han nå skal flytte til Oslo.
Den norske utenriksministeren Børge Brende kommer på offisielt besøk til Ukraina 6. juli der han blant annet skal møte president Petro Porosjenko.

Les også: Nytt håp for Ukraina?