NRK Meny
Normal

Ukrainas statsminister går av

Ukrainas statsminister har gått av og parlamentet har trukket tilbake den kontroversielle antiprotestloven til jubel fra demonstrantene på Maidan. – Et steg mot seier, sier opposisjonsleder Vitaly Klitsjko.

Mykola Azarov

Statsminister Mykola Azarov har trukket seg fra regjeringen.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

UKRAINE-UNREST-EU-RUSSIA-AZAROV-FILES

Mykola Azarov under parlamentsesjonen i dag.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp
Vitaly Klitsjko

Opposisjonsleder Vitaly Klitsjko kaller statsministerens avgang et steg mot seier.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Mykola Azarov fratrer sin stilling som statsminister for å «bidra til sosialt og politisk kompromiss».

– Jeg har tatt en personlig avgjørelse om å be Ukrainas president om å godta min avgang fra jobben som statsminister, sa Azarov ifølge AFP.

Den avtroppende statsministeren sier han gjør dette for å bidra til å øke sannsynligheten for et kompromiss som kan løse den politiske konflikten på fredelig vis.

Samtidig sa Azarov at regjeringen har gjort alt den har kunnet for å finne en fredelig løsning, og at de har måttet jobbe under «ekstreme forhold».

– Det viktigste i dag er å bevare Ukrainas samhold og integritet. Dette er mye viktigere enn mine personlige planer og ambisjoner, og derfor har jeg tatt denne avgjørelsen, sier Azarov.

Parlamentet i Ukraina vedtok også i dag som ventet å trekke tilbake den kontroversielle loven som forbød demonstrasjoner og okkupasjon av offentlige bygninger. Vedtaket ble møtt med et rungende "hurra!" fra demonstrantene på Maidan.

Klitsjko: – Et steg mot seier

Lederen for opposisjonspartiet UDAR, Vilaly Klitsjko, er svært positiv til statsministerens avgang.

– I flere måneder har vi sagt at det som skjer i gatene er et resultat av politikken til den sittende regjeringen. Dette betyr ikke seier, men er et steg mot seier, sier Klitsjko ifølge AFP.

Den tidligere tungvektsmesteren ble selv tilbudt stillingen som visestatsminister i helgen.

Jentoft: – En innrømmelse fra presidenten

Under grunnloven betyr statsministerens avgang at resten av regjeringen også må trekke seg. Dermed forsvinner både demonstrantenes erkefiende, innenriksminister Vitalij Zakhartsjenko, og justisminister Olena Lukash, som igår truet med å innføre unntakstilstand.

– Dette er nok en del av den samme pakken med innrømmelser fra president Janukovitsj, sier NRKs reporter i Kiev Morten Jentoft.

– Så gjenstår det å se om det vil legge en demper på demonstrasjonene, fortsetter han.

Parlamentet samlet i Kiev

Dermed må president Viktor Janukovitsj utnevne ny statsminister. Igår avslo opposisjonsleder Arseniy Yatsenyuk offisielt tilbudet fra presidenten om at han kunne bli statsminister med tidligere tungvektsbokser Vitaly Klitsjko, som leder et annet opposisjonsparti, som visestatsminister.

Parlamentet i Ukraina samlet seg til en ekstraordinær sesjon klokken 9 norsk tid. Der vedtok de altså å kaste den kontroversielle antiprotestloven fra 16. januar.

Sesjonen ble startet med å synge nasjonalsangen, samt ett minutts stillhet for de som har omkommet under demonstrasjoner i Kiev den siste uken.

UKRAINE-UNREST-POLITICS

Parlamentet holdt ett minutts stillhet for de drepte demonstrantene i morges.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt