NRK Meny
Normal

Ukrainas president sykmeldt

Midt i den politiske krisen som herjer i Ukraina, har president Viktor Janukovitsj (63) sykmeldt seg.

Viktor Janukovitsj

Ukrainas president Viktor Janukovitsj har sykmeldt seg med influensa.

Foto: Andriy Mosienko / NTB Scanpix

Den hardt pressede presidenten skal ha fått en akutt form for influensa med høy feber, melder Janukovitsj' kontor. Det blir ikke sagt noe om hvor lenge sykmeldingen vil vare, eller om han er i stand til å gjøre noen form for arbeid, skriver AP.

Sykmeldingen kommer samtidig som Janukovitsj er under hardt press fra opposisjonen. I to måneder har demonstranter samlet seg i store protester. De krever blant annet nyvalg og at presidenten går av.

Signerte ikke lovvedtak

Nasjonalforsamlingen i Ukraina vedtok i går en lov som gir amnesti til fengslede demonstranter. Opposisjonen avsto imidlertid fra å stemme fordi amnestiet setter flere betingelser. Myndighetene krever blant annet at alle demonstrasjonene i Kiev må opphøre og at barrikadene må rives.

Opposisjonen har krevd at de fengslede demonstrantene må løslates uten betingelser.

Presidenten har også godtatt at statsminister Mykola Azarov går av. Demonstrantene mener imidlertid at dette ikke er tilstrekkelig.

I et annet forsøk på å imøtekomme opposisjonen og løse krisen, stemte parlamentet denne uka også for å oppheve omstridte anti-protestlover. Janukovitsj må formelt godkjenne lovvedtaket, men sykemeldingen kom før signaturen var på plass.

– Sykmeldingen betyr at han slipper å undertegne lover, slipper å møte opposisjonen, slipper å ta avgjørelser for å løse den politiske krisen, sier Rostislav Pavlenko i opposisjonspartiet Udar til Reuters.

Spekulasjon

Kunngjøringen om presidentens sykmelding får en kommentator til å spekulere i om det dreier seg om et triks for å avsette Janukovitsj.

– Jeg husker ikke offisielle uttalelser om Viktor Janukovitsj' forkjølelser. Men jeg husker godt da visepresidenten i Sovjetunionen, Gennadij Janajev, kunngjorde den alvorlige sykdommen til Mihail Sergejevitsj Gorbatsjov den 19. august 1991, skriver den politiske kommentatoren Vitaly Portnikov på sin Facebook-side, ifølge AP.

Gorbatsjovs påståtte sykdom ble rapportert samtidig som medlemmer i regjeringen forsøkte seg på et mislykket kupp mot presidenten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt