NRK Meny
Normal

– Over 60 demonstranter fengslet og bortført

Opposisjonen i Ukraina slår alarm om omfattende vold og tortur mot aktivister i landet. Her er oversikten deres over døde, bortførte og fengslede demonstranter.

Dmytro Bulatov

Demonstranten Dmytro Bulatovforteller at han ble korsfestet og at han fikk øret skåret av, da han ble bortført av en gruppe menn.

Foto: HANDOUT / Reuters

Dmytro Bulatov

Dmytro Bulatov sier at han ble korsfestet at de som tok ham.

Foto: Uncredited / Ap
Tor Bukkvoll

Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt har russisk og ukrainsk politikk som sitt spesialfelt.

Foto: Forsvarets forskningsinstitutt

NRK har fått en liste over døde, savnede og fengslede demonstranter fra Ukraina-foreningen i Norge som viser en omfattende voldsbruk mot demonstranter i Kiev. Listen er sammenfattet av Radio Free Europe, protestgruppen Automaidan og ukrainske medier og viser:

  • At fire demonstranter døde som følge av politiets voldsbruk.
  • Fem demonstranter er fortsatt savnet.
  • Over 50 demonstranter dømt og fengslet. Enkelte er dømt til husarrest. Ifølge vitner er flere av dem blitt utsatt for vold fra politiet.

Aktivisten og lederen for Automaidan Dmytro Bulatov dukket opp i forrige uke etter å ha vært savnet i over en uke. Automaidan er en gruppe bilister som støtter protestaksjonen Euromaidan.

– De korsfestet meg, slik at jeg fikk hull i hendene. De skar av øret mitt og skar meg i ansiktet, sa han til pressen med størknet blod i ansiktet.

Ukraina-ekspert ved Forsvarets forskningsinstitutt Tor Bukkvoll tror på historien til Dmytro Bulatov etter å ha sett bildene av ham.

– Det er vanskelig å betvile at det er vært en utpreget voldsbruk fra myndighetenes side. Det er flere lignende saker, blant annet ble demonstranten Yuriy Verbytsky funnet død utenfor Kiev, sier han.

Men voldsbruken går også begge veier, sier Bukkvoll og minner om bilder av demonstranter som kaster stein.

– Det er umulig å si hvem som i hvert enkelt tilfelle startet voldsbruken. Samtidig hører vi om demonstranter som tas med ut i skogen og blir torturert. Det er en større vilje fra den politiske ledelsen til å bruke vold nå enn tidligere, sier han.

(Artikkelen fortsetter)

Vitalij Klitsjko (t.v.) og Dmytro Bulatov.

Opposisjonsleder Vitalij Klitsjko sammen med Dmytro Bulatov som sier han ble torturert.

Foto: Ap

– Døde av kuler fra politiet

Disse er ifølge opposisjonen døde som følge av politiets voldsbruk:

Yuriy Verbytskyy var en 50 år gammel seismolog og frivillig i Euromaiden. Han ble funnet død i en skog i nærheten av Kiev 22. januar. Han skal ha blitt bortført fra sykehuset han lå på i Kiev sammen med den profilerte demonstranten og opposisjonslederen Ihor Lutsenko.

Serhiy Nihoyan (21) skal ha blitt skutt 22. januar under voldelige sammenstøt mellom politi og demonstranter i Kiev. Nihoyan er opprinnelig fra Armenia og var en del av sikkerhetsvaktene til Euromaiden. Ukrainske myndigheter benekter at han ble skutt med kuler fra politiet.

Demonstranten Mikhail Zhyzneuski var i slutten av 20-årene da han skal ha dødd av skudd mot hjertet under opprørene den 22. januar. Han var fra Belarus og medlem av den ukrainske nasjonalistgruppen UNA-UNSO.

Roman Senik (45) fra byen Lviv, vest i Ukraina døde på sykehuset etter han skal ha blitt såret i opptøyer med opprørspolitiet. Han var igjennom flere operasjoner, men døde til slutt.

(Artikkelen fortsetter)

Begravelsen til Yuriy Verbytsky

Begravelsen til Yuriy Verbytsky som ble funnet død i skogen utenfor Kiev.

Foto: YURIY DYACHYSHYN / Afp

– Bortfører for å skremme

Tor Bukkvold menet det er svært foruroligende med meldinger om demonstranter som forsvinner.

– De som er meldt savnet kan det skje mye med, men det vet vi ikke før de eventuelt kommer til rette. Hvem som står bak bortføringene kan variere.

Å fengsle og bortføre demonstranter er trolig for å skremme andre fra ikke å demonstrere, mener han.

– Myndighetene tror det kan være mer effektivt enn å fjerne demonstrantene på Maidan med makt.

Disse er fortsatt savnet, ifølge opposisjonen:

Inna Grygoryan, en ung kvinne fra byen Lviv, ble sist sett på Uavhengighetsplassen 30. november. Det finnes ingen rapporter om at hun er blitt arrestert. En drapsetterforskning er åpnet.

Familien til Lyubomir Hurmak (32) fra Kolomnia, vest i Ukraina har ikke fått kontakt med Hurmak siden han reiste til Kiev for over en uke siden.

Mobilen til Andriy Karbyshev har vært skrudd av siden 25. januar. Han sa at skulle komme raskt tilbake da han forlot Uavhengighetsplassen, men ingen skal ha sett ham siden.

Volodymyr Pryydun skal ha vært forsvunnet siden politiets raid på Uavhengighetsplassen den 30. november. Det skal ikke finnes rapporter om at han er arrestert.

Anatoliy Shynkaruk (50) fra Vinnytsia er den tredje personen som er meldt savnet etter raidet 30. november.

(Artikkelen fortsetter)

Yuriy Lutsenko siert farvel til Mikhail Zhiznevsky

Tidligere innenriksminister, nå i opposisjonen Yuriy Lutsenko, sier farvel til Yuriy demonstranten Mikhail Zhiznevsky.

Foto: GENYA SAVILOV / Afp

– Fengslet funksjonshemmet mann

Ifølge opposisjonen er over 50 personer fengslet i Kiev den siste tiden. De aller fleste er dømt til to måneder i fengsel for å ha deltatt i massedemonstrasjoner.

Stepan Andriychuk (65) ble fengslet i to måneder. Andriychuk er funksjonshemmet, og opposisjonen mener at han befant seg i kamper i gaten ved en tilfeldighet.

Dataprogrammereren Vladyslav Tsylytskyy ble pågrepet under en demonstrasjon i Kiev. Politiet skal angivelig ha brukket nesen og kjeven hans. Han ble dømt til to måneder i fengsel in absentia mens han var på sykehuset.

Rudolf Abramyan ble arrestert sammen med andre demonstranter den 23. januar og dønt til to måneder i fengsel. Ifølge konen hans er Abramyan en drosjesjåfør som kjørte passasjerer til sentrum av Kiev da han ble arrestert. Konen avviser at han er en aktivist.

  • Se listen over alle fengslede demonstranter i faktaboksen i høyre marg.

– Politisk ledelse splittet om voldsbruk

Volden man ser i Ukraina har ikke vært vanlig tidligere.

– Tidligere var det politiske disputter uten vold i Ukraina, men dette har endret seg under denne konflikten. Det er foreløpig ingen tegn på at Janukovitsj gir seg, selv om det ser bedre ut enn for en uke siden.

– Gruppen som ikke ønsker vold er i tenkeboksen. Hvis den voldelige grupperingen vinner frem kan det bli dramatisk. Vinner de fredelige frem kan det blir endringer, men det vil ta tid, sier Bukkvoll.

Han forteller at det Innen politisk ledelse er det to leire: En «hard liner» som vil bruke vold for å stagge demonstrasjonene og en gruppe som tar avstand fra dette.

– Dess mer den politiske ledelsen bruker vold dess vanskeligere blir det for den å inngå kompromiss. Ved kompromiss som kan bety at opposisjonen kommer til makten, vil den nåværende politiske ledelsen frykte at de selv kan bli rettsforfulgt, sier Bukkvoll.

Benekter skudd mot demonstranter

Ukrainske myndigheter har bekreftet at to menn døde av skuddskader under en demonstrasjon i Kiev, men avviser at det var politiet som avfyrte skuddene.

De hevder at den ene ble drept med haglskudd, mens den andre ble skutt med ammunisjon som stammer fra en jaktrifle.

– Dette er ammunisjon som ikke brukes av politiet. Dessuten er politistyrkene ikke bevæpnet med tjenestevåpen, heter det i kunngjøringen fra det ukrainske innenriksdepartementet.

Bilder fra aktivister som er lagt ut på ulike sosiale medier, viser derimot flere politifolk som har skytevåpen i hendene.

En video fra Youtube viser at opprørspolitiet harselerer med en demonstrant i bitende kulde. Videoen er sladdet av NRK:

I Ukraina meldes det om at politiet har mishandlet arresterte demonstranter. Nå er det også kommet bevis for dette, gjennom en video offentliggjort på internett.

SE VIDEO: Politiet håner nakne demonstranter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt